Swedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPSwedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Swedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag.  Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Ryska spetsnaz-styrkor. Akrivbild – bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: AP / TT / NTB ScanpixRyska spetsnaz-styrkor. Akrivbild – bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Ryska spetsnaz-styrkor. Akrivbild – bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Flygplatspersonal tränas som spetsnaz

Publicerad

Svenskar tränar för att strida som spetsnaz – de fruktade sovjetiska elitförbanden med spetskompetens. 

Bland dem finns flera personer som arbetar i säkerhetskontrollen på Arlanda, skriver Dagens Nyheter. 

– Vi tar det här på stort allvar, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Dagens Nyheter

Kampsporten systema sprids av ryska instruktörer med bakgrund inom militären.

I Sverige finns flera klubbar som tränar kampsporten – samtidigt menar forskare och Rysslandsexperter att de är en rekryteringsbas för ryska underrättelsetjänster. 

Dagens Nyheter har granskat systemaklubbarna i Sverige som utmärker sig med sin militära stil. 

Gransknigen visar att det finns flera som arbetar inom säkerhetskontrollen på Arlanda är aktiva inom klubbana, skriver Dagens Nyheter.  

Karl Holm, enhetschef vid polisens rättsavdelning, menar att personerna på Arlanda förordnas av polisen men är anställda i privata säkerhetsföretag. 

För att bli godkänd kontrolleras brotts- och misstankeregistret och eftersom flygplatskontrollen klassas som ett skyddsobjekt gäller också säkerhetsskyddslagen.

– Man ska vara lojal mot Sverige och svenska intressen, säger Karl Holm till Dagens Nyheter. 

”Tar det här på stort allvar”

Swedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag. 

– Vi tar det här på stort allvar och har inlett en dialog med Nokas, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Dagens Nyheter. 

– Vi tar den här typen av information på största allvar. Internutredningen får visa om det är några åtgärder som ska vidtas. I det kan ingå att det görs en förnyad säkerhetsprövning, säger Nokas vd David Larsson till Dagens Nyheter. 

"Spetsnaz" är den ryska förkortningen för "(trupper med) speciellt syfte/speciell uppgift". Ofta består de bara av officerare och underofficerare och ska utföra de mest krävande uppdragen, även i fredstid när de kan sättas in mot terrorister eller för att infiltrera främmande länder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag