Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flygplatspersonal tränas som spetsnaz

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Swedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Ryska spetsnaz-styrkor. Akrivbild – bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Svenskar tränar för att strida som spetsnaz – de fruktade sovjetiska elitförbanden med spetskompetens. 

Bland dem finns flera personer som arbetar i säkerhetskontrollen på Arlanda, skriver Dagens Nyheter. 

– Vi tar det här på stort allvar, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Dagens Nyheter

Kampsporten systema sprids av ryska instruktörer med bakgrund inom militären.

I Sverige finns flera klubbar som tränar kampsporten – samtidigt menar forskare och Rysslandsexperter att de är en rekryteringsbas för ryska underrättelsetjänster. 

Dagens Nyheter har granskat systemaklubbarna i Sverige som utmärker sig med sin militära stil. 

Gransknigen visar att det finns flera som arbetar inom säkerhetskontrollen på Arlanda är aktiva inom klubbana, skriver Dagens Nyheter.  

Karl Holm, enhetschef vid polisens rättsavdelning, menar att personerna på Arlanda förordnas av polisen men är anställda i privata säkerhetsföretag. 

För att bli godkänd kontrolleras brotts- och misstankeregistret och eftersom flygplatskontrollen klassas som ett skyddsobjekt gäller också säkerhetsskyddslagen.

– Man ska vara lojal mot Sverige och svenska intressen, säger Karl Holm till Dagens Nyheter. 

”Tar det här på stort allvar”

Swedavia driver Arlanda flygplats och ansvarar för flygplatskontrollerna som i sin tur är anställda av Nokas, ett säkerhetsföretag. 

– Vi tar det här på stort allvar och har inlett en dialog med Nokas, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Dagens Nyheter. 

– Vi tar den här typen av information på största allvar. Internutredningen får visa om det är några åtgärder som ska vidtas. I det kan ingå att det görs en förnyad säkerhetsprövning, säger Nokas vd David Larsson till Dagens Nyheter. 

"Spetsnaz" är den ryska förkortningen för "(trupper med) speciellt syfte/speciell uppgift". Ofta består de bara av officerare och underofficerare och ska utföra de mest krävande uppdragen, även i fredstid när de kan sättas in mot terrorister eller för att infiltrera främmande länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.