Ensamkommande unga över 18 år ska få stanna i Stockholm i väntan på beslut. "Det är välkommet att regeringen skjuter till extra medel", sägerbiträdande finansborgarråd Karin Gustafsson (S). Foto: Stockholms stadEnsamkommande unga över 18 år ska få stanna i Stockholm i väntan på beslut. "Det är välkommet att regeringen skjuter till extra medel", sägerbiträdande finansborgarråd Karin Gustafsson (S). Foto: Stockholms stad
Ensamkommande unga över 18 år ska få stanna i Stockholm i väntan på beslut. "Det är välkommet att regeringen skjuter till extra medel", sägerbiträdande finansborgarråd Karin Gustafsson (S). Foto: Stockholms stad
Pengarna ska komma från det nyligen tillskjutna kommunbidraget. Foto: OLLE SPORRONGPengarna ska komma från det nyligen tillskjutna kommunbidraget. Foto: OLLE SPORRONG
Pengarna ska komma från det nyligen tillskjutna kommunbidraget. Foto: OLLE SPORRONG

Ensamkommande över 18 år får stanna tillfälligt

Publicerad

I väntan på beslut ska ensamkommande unga över 18 år få möjlighet att stanna i kommunen.

Det meddelar Stockholms stad i dag.

Pengarna ska komma från det nyligen tillskjutna kommunbidraget.

– Det är välkommet att regeringen skjuter till extra medel till kommunerna för att kunna stödja unga som väntar på besked om asyl, säger Karin Gustafsson (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Det var för en dryg månad sedan, den 1 juli, som det nya ersättningssystemet för mottagandet av ensamkommande trädde i kraft. Systemet innebär att kommunerna inte längre har möjlighet att låta unga över 18 år bo kvar i väntan på asylbesked. 

För ensamkommande över 18 år i Stockholm har det tidigare inneburit att ungdomarna tvingats flytta till boenden i andra kommuner, för att sedan omplaceras igen vid ett bifall på asylansökan. De har då tvingats avbryta eventuell gymnasieutbildning på orten.

– Det har varit viktigt för oss att hitta en lösning som ger fler av de här ungdomarna möjlighet att stanna i Stockholm under asylprocessen. Många av dem har gått igenom oerhört mycket redan och det är inte bra för dem att ryckas upp från skola och vänner, säger Clara Lindblom (V), Äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

"Riskerar att utsättas för människohandel"

Regeringen har under sommaren meddelat att kommunerna får ett extra kommunbidrag för att kunna behålla ungdomarna. Förslaget är att 195 miljoner kronor extra ska fördelas över kommunerna. I Stockholm berörs cirka 400 ungdomar av beskedet.

– Det här beslutet är ett steg i rätt riktning för ensamkommande ungdomar som rotat sig i Stockholm. Vi vet att många annars hamnar i en osäker boendesituation med risk att utsättas för kriminalitet och människohandel. Ungdomarna får nu möjlighet att stanna där de har sin trygghet, skola och nätverk. Det är vårt politiska ansvar att göra allt vi kan för att ungdomarna ska få en bra framtid här i Stockholm, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare och ledamot socialnämnden, i pressmeddelandet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag