Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En död och en skadad efter skottlossning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett vittne berättar för Expressen att tre män flydde från platsen. På bilden ses också en person som promenerar på gångbanan och ofrivilligt hamnade i dramat.
Foto: Läsarbild
Polisens tekniker letar kulor med metalldetektor.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
En av de skjutna personerna uppges vara död.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen jagar efter gärningsman.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
De två skjutna personerna hittades i Skärholmen.
Foto: Google earth

Elva personer togs in till förhör efter mordet och mordförsöket i Skärholmen.

Två av dem anhölls senare som misstänkta.

Samtidigt visar bilder i Expressen hur tre mörkklädda personer springer från platsen direkt efter skottdramat

Nu går polisjakten vidare efter fler inblandade:

– Det kan rendera i någon ytterligare – både en till och fler, säger polisens presstalesperson Lars Byström på torsdagsmorgonen.

Mordet och mordförsöket inträffade på onsdagen i Stockholmsförorten Skärholmen. Larmet om skjutningen kom in till polis och räddningstjänst klockan 15.05 på eftermissagen. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de två skjutna personerna ha färdats i samma bil när de utsattes för skottlossning. Men de ska däremot ha hittats en bit i från varandra – en av dem i en kraschad personbil och en annan i ett bostadsområde lite längre bort, enligt Aftonbladet.

Polisen har inte velat kommentera uppgifterna.

– När det gäller detaljer lämnar vi ingen information just nu, sa Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, på onsdagen.

Händelsen rubriceras, efter att en av de skjutna avlidit, som mord och försök till mord.

– Tillståndet för det andra offret är fortfarande allvarligt, sade Christer Holmer, stationsbefäl i Flemingsberg strax före fyra natten mot torsdagen.

Efter det blodiga dramat togs hela elva personer in till förhör. Två av dem, två män, anhölls senare som misstänkta för inblandning i morddramat.

Vittne: Såg hur bilen kraschade

Expressen har talat med ett vittne som passerade brottsplatsen kort efter att de två personerna beskjutits. Hon beskriver hur en bil kraschat upp på en refug mellan körbanorna.

Hon såg föraren ligga livlös i bilen.

– Det måste ha varit bara någon minut efter att det hänt. Det var bara en bil som stannat och en tjej var på väg fram mot honom, berättar vittnet.

En dryg halvtimme senare passerade hon platsen igen:

– Då var det massor av poliser överallt - polishelikoptrar och piketbilar.

Vid 16:20 uppdaterade polisen information om händelsen:

"Det genomförs samtal med vittnen och dörrknackning. Hundpatruller finns också på plats och det inventeras om det finns kameror i området", skriver polisen.

Vittne: Folk startade HLR

Ett vittne som Expressen varit i kontakt med såg tre personer, som hon uppfattade som män, springa från platsen strax efter händelsen. Hon fångade de tre personerna på bild, alla mörkt klädda. På bilden ses också en person på promenad, som hamnade mitt i dramat.

– Jag hörde skottlossningen och sprang ut på balkongen. Jag hörde cirka tio skott i osammanhängande takt, först trodde jag att det var smällare, säger hon.

På en gräsmatta i bostadsområdet låg då en av de skjutna personerna, en ung man i 20- till 25-årsåldern.

– Folk startade hjärt- och lungräddning fram till att ambulansen kom. Folk grät och det var panik, det kändes som att vara med i en film, har vittnet berättat.

Elva personer på förhör

På torsdagsmorgonen var de två personer, som inledningsvis anhållits som misstänkta, kvar i polisarresten.

Vet du hur de ställer sig misstankarna?

– Nej, det har jag inte ens varit inne och tittat på. Det lär väl ge sig så småningom, säger Lars Byström tidigt på torsdagsmorgonen.

Vid sidan av förhören med de två misstänkta pågår det ett aktivt sökande efter fler inblandade. Man utesluter inte fler gripanden inom den närmaste tiden.

– Det kan rendera i någon ytterligare – både en till och fler. Vi utesluter inte att det är fler som kommer att frihetsberövas. Men två anhållanden är en god början.

Är det några vapen beslagtagna?

– Inte vad jag känner till. Sedan brukar vi sällan kommentera eventuella beslag.

Hur många husrannsakningar har genomförts?

– Jag har inte räknat, men jag vet att det genomfördes några under gårdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.