Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Åkerlunds grav skändad – två gånger

Ebba Åkerlunds grav.Foto: Privat
Ebba Åkerlund omkom i terrorattacken på Drottninggatan. Foto: PRIVAT

I början av juli skändades graven till 11-åriga Ebba Åkerlund, ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

En vecka senare skedde det igen.

– Jag är helt förtvivlad. En kyrkogård ska vara en fridfull plats, säger mamman Jeanette Åkerlund till SVT.

Ebba Åkerlund är ett av de fem offren vid terrordådet på Drottninggatan den 7 april i fjol. För att hedra hennes minne samlas både bekanta och obekanta till henne vid gravplasten vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. 

Men nu har gravplatsen utsatts för vandalisering. I början av juli slogs gravstenen sönder och två fastmonterade bronssparvar stals från stenen. 

–  Man slängde runt allt. Vandaliserade hela graven helt enkelt, säger Jeanette Åkerlund till SVT.

 

LÄS MER: Ebbas föräldrar: ”Allt handlar om att klara rättegången nu” 

”Är helt förtvivlad”

En vecka gick och sedan vandaliserades Ebba Åkerlunds grav igen.

– Jag är helt förtvivlad. En kyrkogård ska vara en fridfull plats. Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet. Vi måste få läka våra sår, säger hon.

Nu vill Jeanette Åkerlund se åtgärder för att öka tryggheten vid gravplatser.

– Jag personligen skulle vilja ha en väktare på plats. Att kyrkogården bevakas av en person.

 

LÄS MER: Ebbas pappa upprörd över skadeståndet 

Har polisanmälts

Händelserna har polisanmälts, men lagts ner eftersom det saknas spår och vittnen. Men nu vill även Adolf Fredriks församling utreda möjligheten för patrullering efter händelsen vid Ebba Åkerlunds grav.

– Jag blir mållös och lika bestört som alla andra blir. Hur kan det ske mitt i staden? Vem vill göra det? säger Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling, till TT.

Expressen har varit i kontakt med Jeanette Åkerlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.