Drottning Silvia till Stockholms synagoga på Förintelsens minnesdag

Drottning Silvia anländer till minneshögtiden.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) med hustrun Ulla anländer till Stockholms stora synagoga för att delta i Judiska församlingen i Stockholms minneshögtid.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven talade i Stockholms synagoga.
Drottning Silvia.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Drottning Silvia.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari för 73 år sedan.

Till Stockholms synagoga kom drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven (S) för att minnas Förintelsen.

– Vår resa är den som har påverkat mig mest som statsminister och som människa, sa Löfven och vände sig till Livia Fränkel som i fjol visade honom Auschwitz. 

Sedan 1999 är den 27 januari minnesdag i Sverige. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.

På lördagskvällen hölls en minnesceremoni i Stockholms synagoga för de sex miljoner judar som mördades i andra världskrigets Nazityskland.

– 2018 har precis börjat och jag vågar inte titta in i framtiden. Antisemitismen drabbar oss intensivare än vad vi kunnat ana. I Sverige. Vad är det som händer och hur länge ska det fortsätta? Antisemitismen är inte bara judarnas problem. Det är ett bevis på att samhället krackelerar. Vad är det för samhälle vi lämnar efter oss? sa Livia Fränkel, 90, överlevande från Förintelsen.

Stefan Löfven om antisemitism

Drottning Silvia fanns på plats. I ett känslomässigt tal berättade Stefan Löfven om hur Livia Fränkel visade honom koncentrationslägret Auschwitz i fjol:

– Att se dig visa Auschwitz tog mig hårt, mycket hårt. Vår resa är den som har påverkat mig mest som statsminister och som människa.

Löfven tog sedan upp antisemitismen i dagens Sverige.

– Den finns i högerextrema nynazistiska grupper. Den finns i vänsterextremistiska grupper. Den finns i fundamentalistiska islamistiska miljöer. Vi ser också antisemitism hos vuxna och barn som har flytt hit till Sverige. Jag bryr mig inte om i vilken skepnad hatet visar sig. Var än antisemitismen visar sig ska den belysas och bekämpas, sa han. 

– Vi ska anordna en ny stor konferens om Förintelsen här om två år. Jag vill också att fler barn och ungdomar ska göra den resa som jag fick göra med dig Livia. Den väcker förkrossande känslor hos mig men väcker också något starkare, något mer beslutsamt i ens själ. 

Sex ljus tändes, ett ljus för varje miljon

Andra som talade var den framstående Förintelseforskaren Yehuda Bauer, Nadine Gerson från föreningen Zikaron, Israels vice ambassadör Asaf Segev och Ingrid Lomfors från Forum för levande historia.

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) tog emot "Tjugosjunde januari-priset", som föreningen Förintelsens överlevande delar ut för arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Sex ljus tändes, ett ljus för varje miljon som mördades.


EXPRESSEN 1945: HÅKANSSON SKRIVER OM DÖDSLÄGREN SOM FÖRSTA SVENSKA JOURNALIST

* Expressens Brita Håkansson berättade som första svenska journalist på plats om fasorna i de nazistiska dödslägren. Våren 1945 rapporterade hon från koncentrationslägret Buchenwald där 56 000 judar och politiska fångar mördades.

* "Det är en historia som världen kommer att lyssna till även om det är omöjligt för den mänskliga fantasin att fatta allt", skriver Brita Håkansson i Expressen den 26 april 1945.

* Hon såg lampskärmar och plånböcker som Ilse Koch, lägerkommendantens fru, tillverkat av människohud. Hon såg döda kroppar på marken.

"Dem man inte hann bränna dumpades ute på gården. Det var utmärglade hoptorkade män, och de ligger där nu som en grotesk samling vaxdockor", skriver hon.

* Brita Håkansson (1915-2000) var Expressens korrespondent i London. Hon ingick i en liten grupp journalister från neutrala länder, som de allierades militära ledning flög till krigsområdet.

Källa: Expressen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.