Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danderyds kommun vill förbjuda tiggeri

Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

Danderyds kommun vill förbjuda tiggeri på utvalda platser.

Nu begär man att regeringen gör en ändring i ordningslagen.

– Jag och många politiker har kommit i kontakt med invånare som upplever en otrygghet kopplad till det här fenomenet, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen i Danderyd norr om Stockholm fattade på måndagen beslut om ett tiggeriförbud på specifika platser i kommunen, som Stockholmdirekt också rapporterat. 

Man begär nu att regeringen gör en ändring i ordningslagen som låter kommunerna bestämma lokalt i tiggerifrågan.

– Jag och många politiker har kommit i kontakt med invånare som upplever en otrygghet kopplad till det här fenomenet. Det kan handla om återvinningsstationer som man inte vågar gå till längre. Det finns då tiggare där som är påträngande, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.


LÄS MER: Vellinge kommun röstade för ett tiggeriförbud


Personerna skulle enligt Reichenberg i stället kunna få tigga på en plats "där det inte upplevs som hotfullt".

– Det handlar ju om platser dit man känner att man måste gå, till exempel en centralt benägen återvinningsstation. Om de flyttar sig någon annanstans så kanske det kan vara möjligt.

Länsstyrelsen stoppade Vellinges tiggeriförbud

Moderaterna röstade i oktober ja till partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Men i Danderyds kommun skulle förbudet enbart handla om specifika platser efter förhandlingarna med andra partier, poängterar Olle Reichenberg.


LÄS MER: Moderaterna vill förbjuda tiggeri


– Det här är ett rimligt steg på vägen och något som skulle kunna göras ganska kvickt, säger han.

Även Vellinge kommun i Skåne har röstat ja till ett lokalt tiggeriförbud. Förbudet stoppades av länsstyrelsen eftersom det inte ansågs förenligt med ordningslagen.

Av riksdagspartierna är det i dag bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som föreslår ett nationellt tiggeriförbud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.