Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carolin, 26, startade Metoo-manifestation

Carolin Solskär, 26.
Foto: PRIVAT
Tova Grimlund, 22, tog initiativ till #Metoo-kampanj i Umeå.
Foto: PRIVAT
Katja Lundberg, 25, tog initiativ till #Metoo-kampanjen i Malmö.
Foto: PRIVAT

Hon möttes av nedlåtande kommentarer när hon berättade om de sextrakasserier hon utsatts för.

Nu har Carolin Solskär, 26, tagit initiativ till manifestationen Me Too - som spridit sig till ett tiotal städer över hela landet.

– Jag kände det här är så himla viktigt så det behöver bli mer än en hashtagg på sociala medier, säger Carolin Solskär.

När allt fler kvinnor började skriva under hashtaggen #Metoo i sociala medier valde även Carolin Solskär från Stockholm att berätta om sina upplevelser av sexuella kränkningar.

Men responsen förvånade henne, då fler manliga bekanta valde att skriva nedlåtande kommentarer till henne.

– De tog det inte på allvar utan tyckte att jaja här sitter ni och har ett litet problem. Och då kände jag att nu får det fan vara nog, säger Carolin Solskär.


LÄS MER: Elva kvinnor om sina erfarenheter av sexuella övergrepp 

Systermanifestationer i andra städer

Hon valde att starta en Facebookgrupp för att möta andra personer och diskutera frågan. Intresset växte lavinartat och har nu lett till en stor manifestation som ska hållas på Sergels torg i Stockholm på söndag. Under manifestationen - som sänds live i Expressen TV - kommer bland annat barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, och oppositionsborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr, M, tala, flera kvinnor ska berätta om sina upplevelser av sexuella trakasserier och artisterna i nuvarande Idol och Melodifestivalstjärnan Wictoria uppträder.

– Jag är jätteglad för allt gensvar. Förhoppningsvis blir det en bra stämning där man känner gemenskap och stöttar varandra, säger Carolin Solskär.

Samtidigt har kvinnor i flera andra städer tagit kontakt, och inspirerade av Carolin har de dragit i gång systermanifestationer runtom i landet.

Tog initiativ efter sextrakasserier

Tova Grimlund, 22, i Umeå kände omedelbart att hon ville delta i den uppmärksammade hashtaggen för att lyfta frågan om sexuella trakasserier. Men i stället för att sätta fokus på enbart sin egen berättelse valde hon att dra i gång en gemensam manifestation.

– Det är modigt av alla dem som vågar gå ut och berätta sin egen historia. Men jag vill hellre gå ut i grupp och fokusera på det stora problemet i samhället, säger Tova Grimlund.


LÄS MER: Hon skapade #metoo – det här betyder hashtaggen 


Manifestationen innebär att de som samlas tar en gemensam gruppbild där de tillsammans visar hur de tar ställning i Metoo-kampanjen. Dessutom kommer organisationen Fatta, som kämpar mot sexuellt våld och är för samtycke, att tala.

På samma vis kommer människor samlas i Malmö för att demonstrera mot sexuella trakasserier och sexuellt våld. Initiativtagare är Katja Lundberg, 25, som blev sextrakasserade så sent som i tisdags. I ren ilska drog hon i gång manifestationen.

– Jag kände att det här måste hända i Malmö, så jag tog kontakt med Carolin och frågade om det var okej att vi tog konceptet ner till södern. Och det tyckte hon. Det var i mitt vredesmod och med den här tajmingen då, att chansen dök upp, säger Katja Lundberg.

Vill få bort vardagssexism

Förhoppningen med samtliga manifestationer är att lyfta samhällsproblemet, att få människor att börja prata om saken och bidra till lösningar.

– Vi behöver prata mer om att det är allas ansvar, så att sånt här inte händer. Vi behöver prata mer med barn och på skolor och få bort den här vardagssexismen. Att det inte ska vara normalt att man blir tafsad på på krogen, säger Carolin Solskär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.