Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuka dog i kö – nu utreds sjukhuset

Nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till annans död.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Två personer i kön avled, visar en granskning av Dagens nyheter.Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Karolinska universitetssjukhuset tackade flera gånger nej till hjälp utifrån för att operera akut cancersjuka.

Två personer i kön avled, visade en granskning av Dagens nyheter.

Nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till annans död, skriver DN.

Redan i maj visste Karolinska universitetssjukhuset att de stod inför ett problem med bemanningen efter att en grupp operationssjuksköterskor sagt upp sig. 

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen fick kännedom om personalbristen och hörde av sig till Karolinska och erbjöd hjälp. Men sjukhuset nekade till att de skulle ha problem med operationsköerna.

Även läkare på läkare Danderydssjukhus ska ha erbjudit sin hjälp.

Två personer avled

Vid cancer i bukspottkörteln är tiden avgörande för chansen att överleva. Enligt det standardiserade vårdförloppet som svensk expertis tagit fram ska en operation sked inom 36 dagar efter diagnos. Men när Karolinska tog tag i köerna visade det sig att 20 patienter med olika typer av cancer i bukhålan fastnat i kön och opererats för sent.

Två personer som stod i kön avled. Nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till annans död.

Efter att ha läst tidningens granskning valde Paul Beijnes, förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syd, att själv upprätta en anmälan.

– Här finns starka misstankar om att brott har begåtts, säger Paul Beijnes vid polisområde Stockholm Syd till DN.

Karolinska har själva gjort tre lex Maria anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Dessa anmälningar har Paul Beijnes använt som underlag för sin anmälan.

Fyra målsägande

Förundersökningen gäller de tre personerna som omfattas av Ivo-anmälningarna och 78-årige Bertil Gustafsson som medverkade i DN:s reportage. Han får nu livsuppehållande behandling.

Förundersökningen leds av sjukvårdsåklagare Jennie Modin vid Västerorts åklagarkammare. 

– Förundersökning är inledd. Brottsrubriceringen är vållande till annans död, grovt brott. Nu kommer jag att titta på de handlingar som finns för att se hur vi ska gå vidare, säger Jennie Modin till DN. 

Vänsterpartiet kräver avgång

Turerna kring Karolinska och ombyggnationen har varit många. De har fått Vänsterpartiet att kräva att Karolinska sjukhusdirektör Melvin Samsoms avgång.

Nu upprepar de sitt krav och höjer insatsen: Även hela Karolinska universitetssjukhusets styrelse borde ställa sina förfogande, yrkade Vänsterpartiet.

Detta efter DN:s granskning som visar att fakturor på 57 miljoner kronor från bolaget Boston Consulting Group saknar underlag.

– En ommöblering på toppen är helt nödvändig nu. Det är uppenbart att styrelsen helt enkelt inte har koll, varken på BCG:s förehavanden eller på cancerköerna, där folk dör i väntan på vård. Förtroendet är i botten, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed i ett pressmeddelande.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.