Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron efter försening i bygget av nya akuten

Den befintliga akutmottagning på Danderyds sjukhus får vänta på avlastning.Foto: Jan Düsing
Danderyds sjukhus.Foto: Emil Nordin

Nya akuten vid Danderyds sjukhus försenas.

Den skulle ha öppnat vid årsskiftet 2018-2019. Dessutom blir bygget också dyrare än beräknat.

– Det är viktigt slå fast att tidsschemat rör sig om en prognos, och inte är skrivet i sten, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

I somras stod det klart att det skulle ske en omfattande om- och nybyggnation på Danderyds sjukhus norr om Stockholm.

Då förklarade Fredrik Essevad, kommunikatör för landstingsägda Locum som ansvarar för byggnationen, för Danderyds Nyheter att den nya akutbyggnaden skulle stå färdig vid årsskiftet 2018-2019.

Under måndagen har både branschtidningen Dagens medicin och Svenska Dagbladet gått ut med uppgifter om att den nya akutmottagningen försenas.

Dagens medicin skriver att arbetet med den nya akutmottagningen inte väntas vara färdigt förrän 2019.

Den informationen ska komma från den senaste kvartalsrapporten, som chefen för strategiska fastigheter i Stockholms läns landsting släppt.

LÄS MER: Flera säger upp sig på Danderyds sjukhus efter krisveckor

”Påbörjade bygget försent”

Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget, menar att man påbörjat bygget försent, och att den huvudsakliga anledningen ska vara dålig planering.

– Ett års försening är det jag har fått information om. Det kommer att ställa till en hel del problem. Det blir ingen avlastning för SÖS-akuten eller den befintliga akuten på Danderyd, säger Eriksson till Dagens medicin.

”Har haft dålig koll”

Enligt Eriksson har projekten även råkat ut för förseningar till följd av överklaganden, och att landstinget har haft dålig koll på fastigheternas skick.

Svenska Dagbladet skriver att bygget beräknas bli 200 miljoner kronor dyrare, och att driften tidigast kan komma i gång under sommaren 2019.

”Det rör sig om en prognos”

Expressen har varit i kontrakt med Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

– Det är viktigt slå fast att tidsschemat rör sig om en prognos, och inte är skrivet i sten. Att den skulle bli en försening på nio månader är den bedömning man gör just nu, säger Lindquist.

– Vi ska också se över om vi kan kapa kostnader och snabba på leveranser. Att förseningen uppstått har att göra med att marken måste saneras, och dessutom har byggstarten senarelagts på grund av en omprojektering av själva stommen.

Hur påverkas personalen av detta?

– Vi vill naturligtvis att de ska kunna arbeta i så ändamålsenliga lokaler som möjligt. Men patienterna kommer inte att drabbas, och ska få den vård som krävs.