Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boxaren Laziz utvisas – för andra gången

Laziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan igen.
Foto: Privat
"Jag känner mig maktlös", säger Laziz.
Foto: Privat

Boxaren Laziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan – för andra gången på nio år.

Migrationsverket förlänger inte hans arbetstillstånd eftersom de anser att sponsorpengar inte kan räknas som lön.

– Jag känner mig maktlös att efter så många år få ännu ett nej, säger han.

Laziz Sharifov, 21, har fått avslag på sitt arbetstillstånd och ska utvisas till sitt hemland Kazakstan för andra gången på nio år. Proffsboxaren fick beskedet i förra veckan.

– Det kändes hopplöst. Jag blev nervös och orolig, jag vet inte hur det blir där, säger Laziz.

Vi tar det från början.

I oktober 2013 skrev Expressen om Laziz, från Haninge, som utvisades till Kazakstan efter fyra år i Sverige. Då var han 18 år gammal, skulle ta studenten från barn- och fritidsprogrammet och var svensk mästare i boxning.

Laziz kom till Sverige för nio år sedan, tillsammans med sin mamma och två bröder, efter att de som uzbeker hade känt sig förföljda i hemlandet.

Familjen sökte om asyl men fick avslag på sin ansökan 2009 och i 2013 när Laziz blev myndig verkställdes utvisningen.

Under de fyra år som Laziz hade varit i Sverige hann han lära sig svenska, plugga på gymnasiet, skaffa sig vänner och etablera sig väl.

Stort engagemang

Efter beslutet om utvisning engagerade sig hans vänner och stora delar av idrotts-Sverige samt Haninges kommunledning uttryckte sitt stöd för att Migrationsverket skulle ändra sitt beslut.

December 2013 tvångsutvisades Laziz till Kazakstan, men redan efter sex månader lyckades han komma tillbaka efter att Mattias Bernhardsson, gruppledare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge, som också kampanjade för att Laziz skulle få stanna, lyckades ordna med ett arbetstillstånd.

– Vi hade sytt ihop ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb, vilket innebar att han fick ett arbetstillstånd på två år, säger Mattias Bernhardsson och fortsätter:

– Innan vi fixade arbetstillståndet så insåg vi att vi måste hitta sponsorer till boxningsklubben för att kunna betala ut lön. Alla idrottare behöver sponsorer för att prestera på elitnivå, det är inget konstigt.

Laziz fick en lön, i form av sponsorpengar, över den miniminivå som finns reglerad.

Laziz Sharifovs sponsorpengar fick inte räknas som lön.
Foto: Privat

Ändrade ansökan

Han ansökte om uppehållstillstånd ännu en gång, i mars 2015, grundat på anknytning till familjen, som sedan tidigare hade fått ett permanent uppehållstillstånd.

Ett år senare, i april 2016, ändrade Laziz sin ansökan och åberopade arbete som anledning till ett permanent uppehållstillstånd – i stället för anknytning.

Förra veckan fick han ett beslut från Migrationsverket om att han inte beviljas arbetstillstånd eftersom de inte bedömer att sponsorpengar kan bedömas som lön.

– Jag har jobbat i nästan tre år här i Sverige och jobbar jag ett till år så har jag rätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Hade jag fått förlängt arbetstillstånd så hade jag kunnat stanna kvar och jobba. Kontraktet är utformat så att jag jobbar på Haninge Boxningsklubb men eftersom lönen har kommit från sponsorer så godkänns det inte, säger Laziz.

Boxaren Laziz Sharifov, 21, ska göra proffsdebut i april.
Foto: Privat

"Inte gjort något fel"

I beslutet går det att läsa att det inte finns handlingar som visar på att Laziz har fått lön från Haninge Boxningsklubb, till vilken hans arbetstillstånd var begränsad, eftersom pengarna kom från sponsor.

– Att låta en detalj i vilket konto lönen har betalats ut från är felaktig grund att utvisa någon på. Laziz har inte gjort något fel, säger Mattias Bernhardsson.

I nuläget vet inte Laziz hur hans vardag kommer att se ut om han tvingas åka tillbaka till Kazakstan igen.

– Jag antar att det blir som förra gången, att jag bor hos några släktingar. Men egentligen har jag ingenting alls där. Min familj är här och jag vet inte hur livet skulle se ut där, det är ändå inte där som jag vill leva.

– Jag tycker att det är jätteorättvist, nästan omöjligt att förstå hur Migrationsverket tänker. Det känns som att de inte har några känslor.

"Jag känner mig maktlös", säger Laziz Sharifov..
Foto: Privat

"Det känns konstigt"

I april gör han sin proffsdebut i boxning – samma månad som han förväntas lämna landet.

– Det känns konstigt, allt man har gjort innan, det är som att det inte spelar någon roll, det tog bara stopp.

Laziz ska nu överklaga Migrationsverket beslut.

– Eftersom jag har fått negativt beslut tidigare så vet jag inte om de kommer att ändra sig, men man kan ju hoppas på det. Jag tränar och försöker tänka positivt och hoppas verkligen på det bästa.

Så säger Migrationsverket:

Migrationsverket kan inte uttala sig specifikt om Laziz Sharifovs beslut, men svarar vad som generellt gäller vid den här typen av fall:

– Ett arbetstillstånd är knutet till en viss arbetsgivare och ett visst arbete. Därför kan bara lönen betalas av den arbetsgivare som personens tillstånd är knutet till och inte av en sponsor eller av någon annan, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Tidslinje

Augusti 2008: Laziz kommer till Sverige tillsammans med mamma och en bror.

Januari 2009: Familjen får avslag på ansökan om uppehållstillstånd.

2009-2013: Laziz går i skolan och tränar boxning.

November 2013: Laziz får lämna Sverige samma år som han fyller 18 år.

April 2014: Beviljas uppehålls- och arbetstillstånd på Haninge Boxningsklubb i två år.

Mars 2015: Ansöker om uppehållstillstånd grundat på anknytning till familjen som är bosatt i Sverige.

1 april 2016: Laziz ändrar sin ansökan och åberopar i stället arbete som grund för ansökan om uppehållstillstånd.

14 juli 2016: Migrationsverket meddelar Laziz att det saknas grund för att bevilja ett förlängt uppehålls- och arbetstillstånd eftersom han inte har kunnat visa upp handlingar som styrker att han har fått lön från boxningsklubben.

27 februari 2017: Migrationsverket beslutar att Laziz inte får stanna kvar i Sverige.

Mars 2017: Laziz planerar att överklaga beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.