Laziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan igen. Foto: PrivatLaziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan igen. Foto: Privat

Laziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan igen.

 Foto: Privat
"Jag känner mig maktlös", säger Laziz. Foto: Privat"Jag känner mig maktlös", säger Laziz. Foto: Privat
"Jag känner mig maktlös", säger Laziz. Foto: Privat

Boxaren Laziz utvisas – för andra gången

Publicerad

Boxaren Laziz Sharifov, 21, utvisas till sitt hemland Kazakstan – för andra gången på nio år.

Migrationsverket förlänger inte hans arbetstillstånd eftersom de anser att sponsorpengar inte kan räknas som lön.

– Jag känner mig maktlös att efter så många år få ännu ett nej, säger han.

Laziz Sharifov, 21, har fått avslag på sitt arbetstillstånd och ska utvisas till sitt hemland Kazakstan för andra gången på nio år. Proffsboxaren fick beskedet i förra veckan.

– Det kändes hopplöst. Jag blev nervös och orolig, jag vet inte hur det blir där, säger Laziz.

Vi tar det från början.

I oktober 2013 skrev Expressen om Laziz, från Haninge, som utvisades till Kazakstan efter fyra år i Sverige. Då var han 18 år gammal, skulle ta studenten från barn- och fritidsprogrammet och var svensk mästare i boxning.

Laziz kom till Sverige för nio år sedan, tillsammans med sin mamma och två bröder, efter att de som uzbeker hade känt sig förföljda i hemlandet.

Familjen sökte om asyl men fick avslag på sin ansökan 2009 och i 2013 när Laziz blev myndig verkställdes utvisningen.

Under de fyra år som Laziz hade varit i Sverige hann han lära sig svenska, plugga på gymnasiet, skaffa sig vänner och etablera sig väl.

Stort engagemang

Efter beslutet om utvisning engagerade sig hans vänner och stora delar av idrotts-Sverige samt Haninges kommunledning uttryckte sitt stöd för att Migrationsverket skulle ändra sitt beslut.

December 2013 tvångsutvisades Laziz till Kazakstan, men redan efter sex månader lyckades han komma tillbaka efter att Mattias Bernhardsson, gruppledare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge, som också kampanjade för att Laziz skulle få stanna, lyckades ordna med ett arbetstillstånd.

– Vi hade sytt ihop ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb, vilket innebar att han fick ett arbetstillstånd på två år, säger Mattias Bernhardsson och fortsätter:

– Innan vi fixade arbetstillståndet så insåg vi att vi måste hitta sponsorer till boxningsklubben för att kunna betala ut lön. Alla idrottare behöver sponsorer för att prestera på elitnivå, det är inget konstigt.

Laziz fick en lön, i form av sponsorpengar, över den miniminivå som finns reglerad.

Laziz Sharifovs sponsorpengar fick inte räknas som lön.Foto: Privat

Ändrade ansökan

Han ansökte om uppehållstillstånd ännu en gång, i mars 2015, grundat på anknytning till familjen, som sedan tidigare hade fått ett permanent uppehållstillstånd.

Ett år senare, i april 2016, ändrade Laziz sin ansökan och åberopade arbete som anledning till ett permanent uppehållstillstånd – i stället för anknytning.

Förra veckan fick han ett beslut från Migrationsverket om att han inte beviljas arbetstillstånd eftersom de inte bedömer att sponsorpengar kan bedömas som lön.

– Jag har jobbat i nästan tre år här i Sverige och jobbar jag ett till år så har jag rätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Hade jag fått förlängt arbetstillstånd så hade jag kunnat stanna kvar och jobba. Kontraktet är utformat så att jag jobbar på Haninge Boxningsklubb men eftersom lönen har kommit från sponsorer så godkänns det inte, säger Laziz.

Boxaren Laziz Sharifov, 21, ska göra proffsdebut i april.Foto: Privat

"Inte gjort något fel"

I beslutet går det att läsa att det inte finns handlingar som visar på att Laziz har fått lön från Haninge Boxningsklubb, till vilken hans arbetstillstånd var begränsad, eftersom pengarna kom från sponsor.

– Att låta en detalj i vilket konto lönen har betalats ut från är felaktig grund att utvisa någon på. Laziz har inte gjort något fel, säger Mattias Bernhardsson.

I nuläget vet inte Laziz hur hans vardag kommer att se ut om han tvingas åka tillbaka till Kazakstan igen.

– Jag antar att det blir som förra gången, att jag bor hos några släktingar. Men egentligen har jag ingenting alls där. Min familj är här och jag vet inte hur livet skulle se ut där, det är ändå inte där som jag vill leva.

– Jag tycker att det är jätteorättvist, nästan omöjligt att förstå hur Migrationsverket tänker. Det känns som att de inte har några känslor.

"Jag känner mig maktlös", säger Laziz Sharifov..Foto: Privat

"Det känns konstigt"

I april gör han sin proffsdebut i boxning – samma månad som han förväntas lämna landet.

– Det känns konstigt, allt man har gjort innan, det är som att det inte spelar någon roll, det tog bara stopp.

Laziz ska nu överklaga Migrationsverket beslut.

– Eftersom jag har fått negativt beslut tidigare så vet jag inte om de kommer att ändra sig, men man kan ju hoppas på det. Jag tränar och försöker tänka positivt och hoppas verkligen på det bästa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag