Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boende på hem dödsstörtade från fönster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En person på ett äldreboende som drivs av Attendo öppnade ett fönster och ramlade ut. Nu är händelsen anmäld till inspektionen för vård och omsorg.
Foto: ANN JONASSON

En person öppnade ett fönster på ett äldreboende och tog sig ut.

Den boende på hemmet föll till marken och dog.

Nu är händelsen anmäld till inspektionen för vård och omsorg.

I den anmälan som hemmet nu gjort sägs att händelsen inträffade en tidig morgon tidigare i år då en en av de boende tog sig ut genom ett olåst fönster på en avdelning i centrala Stockholm.

Den boende föll sedan från fönstret mot marken och avled. I anmälan sägs inget som kön eller ålder på den person som avled.

– Det här är självklart beklagligt och sorgligt, säger Hannes Kataja, presschef på vård och omsorgsföretaget Attendo som driver boendet i Stockholm, till Nyhetsbyrån Siren som berättar om anmälan.


LÄS MER: Fel person opererad – patienter förväxlades 


Hemmet ligger i en sexvåningsbyggnad

Hemmet ligger i en sexvåningsbyggnad och har flera olika avdelningar varav två är för demenssjuka.

Företaget har lämnat in en Lex Sarah-anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Lex Sarah-anmälan är benämningen när någon som får kännedom om något fel på en en vårdinrättning anmäler det till inspektionen. 


LÄS MER: Dement man dog efter rullstolsfall


Lex Sarah-anmälan till IVO

Oftast sker det genom att vårdinrättningen självt gör detta.

Namnet Lex Sarah kommer av undersköterskan Sarah Wägnert på 90-talet slog larm om missförhållanden på det hem där hon då jobbade, något som blev mycket uppmärksammat

Flera åtgärder har gjorts eller ska göras  efter det inträffade sägs i anmälan om det nu inträffade dödsfallet.

Det handlar bland annat  att fönster ska säkras med lås, att utvärdera nattillsyn att se till att larmtelefoner och rörelselarm fungerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.