Sopkärlen är överfulla och boende i fastigheten på Roslagsgatan i centrala Stockholm har tvingats lägga påsar med hushållsavfall vid sidan av behållarna. Matresterna har dragit till sig råttor som springer över gården.
– Vi börjar få sådana här berg av sopor och sen alla råttor och allt skit. Och så ser det väl ut så hos de flesta i det här området, säger Stig Orustfjärd som är ordförande i bostadsrättsföreningen.
Sedan två nya entreprenörer tog över all sophämtning i Stockholms stad den 1 oktober i år har de boende på Roslagsgatan inte fått soporna hämtade en enda gång.
Problem med omärkta nycklar
Stig Orustfjärd har ringt Stockholm Vatten och avfall för att kräva att de åtgärdar problemet.
– De sa att jag kunde bära soporna till en angränsande gata där de ställt upp en container men jag tycker inte man ska behöva göra det, säger han.
Sopentreprenören Renonorden som är ansvarig för det aktuella området skriver på sin hemsida att de i nuläget har problem med att hitta alla soprum, och att det kan försena hämtningen.
"RenoNorden fick dock nycklarna till soprummen omärkta och ej inventerade, vilket innebär att vi just nu inte vet vilken nyckel som leder till vilket soprum. Vi arbetar för fullt med att inventera samtliga nycklar, men det tar tid." skriver företaget.
De uppmanar även boende att mejla in information till dem om hur man hittar till soprummen, men det är inga uppgifter de aktivt meddelat de boende att de behöver.
– De har inte kontaktat oss som kunder på något sätt och när jag pratade med Stockholm vatten för några timmar sa de inte något om det, säger Stig Orustfjord.
Ambulerande sopbilar
Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm Vatten och avfall, är medveten om sopkaoset. Hon förklarar att det till största delen beror på att de tidigare entreprenörerna lämnade över nycklarna i en stor röra.
– Det är beklagligt att den här situationen uppstått och vi gör allt vi kan för att lösa den, vi var medvetna om att det skulle bli driftstörningar men inte i den här omfattningen, säger hon.
Och fortsätter:
– Det har inte varit den ordning och reda på nycklar som det borde ha varit. Dessutom har de nya entreprenörerna inte lärt sig all framkomlighet än, att ta sig fram på rätt gator vid rätt tider. Så vi måste ge de nya entreprenörerna möjlighet att lära sig hitta i de nya områdena.
Stockholms stad planerar nu att sätta ut ambulerande sopbilar i centrala Stockholm dit de boende kan gå och kasta sina sopor.
– Det är klart att det kommer vara stökigt några veckor till, säger Katarina Johansson.
"Skitäckligt"
Stig Orustfjord som var generaldirektör för Livsmedelsverket fram till december 2015 tycker hela situationen är ironisk, då entreprenörsbytet gjordes för att stadens sophämtning skulle bli mer miljövänlig.
– Det är nästan komiskt, med glada tillrop om att det ska bli miljövänligt och allting, men just nu är det skitäckligt och vi har så himla mycket råttor inne på gården. På 14 dagar blir sopor ganska äckliga även om de ligger utomhus, säger han.