Bilist körde på Anneli – ville ”ge henne en läxa”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anneli, 55, blev påkörd av en bilist.
Foto: PRIVAT
Det var när Anneli cyklade på Söder i Stockholm som bilisten tog sats.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD

I fredags tog Anneli, 55, cykeln till mataffären på Södermalm i Stockholm.

Då tog en bil plötsligt sikte på cykeln – och svängde mot henne så att de krockade.

– Han sa att det här skulle lära mig att inte köra mot enkelriktat, säger Anneli.

Fredag eftermiddag. 55-åriga Anneli är på väg till mataffären på Södermalm i Stockholm. Hon cyklar på St Paulsgatan i riktning mot Timmermansgatan. Gatan är enkelriktad för bilar, men sedan något år tillbaka får cyklar köra åt båda riktningarna.

I höjd med Mariatorget ser hon hur en röd bil kommer körande mot henne. Först ligger den i mitten av vägen, men sen svänger föraren plötsligt på ratten.

– Han svängde för att köra på mig helt enkelt. Jag ställde mig på bromsen och panikbromsade, men jag körde ändå in i hans kofångare. Det var bara tur att jag såg honom i tid, annars hade jag skadat mig rejält, det kan jag säga, säger Anneli.


LÄS MER: Emma, 24, cyklade rakt in i ståltrådsfälla 

Använde bilen som ett vapen

Anneli hoppar av cykeln, och går fram till föraren för att fråga vad han sysslar med.

– Han sa att det här skulle lära mig att inte köra mot enkelriktat. Då pekade jag på skylten som visar att man visst får cykla i båda riktningarna. Men då sa han bara ”idiot” och körde i väg, säger Anneli och fortsätter:

– Han ville lära mig att sköta mig i trafiken utifrån vad han trodde var rätt. Han använde sin bil som ett vapen.

Hon hade sinnesnärvaro nog att lägga bilens registreringsnummer på minnet. Dessutom hade en person lite längre bort på gatan sett hela händelseförloppet och ställde upp som vittne.

Skadade foten i krocken

Men när hon satt hos polisen för att anmäla bilisten kom alla känslor över henne.

– Jag var ganska cool i själva situationen, det var först när jag kom till polisstationen som jag började reagera. Då började jag skaka kraftigt. Det var som att händelsen målades upp som en film i huvudet, gång på gång, säger Anneli.

Nu – två dagar efter händelsen – mår hon bättre men har fortfarande ont i foten efter krocken. Enligt Anneli är det inte första gången som bilister markerar mot cyklister på liknande sätt. Hon har själv upplevt hur bilister har styrt mot henne flera gånger, för att i sista stund gira undan.

– Det är en ganska allvarlig händelse att en person börjar använda sin bil som ett vapen. Det är ju en väldigt farlig tendens om folk börjar tycka att de har rätt att göra så, säger Anneli. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.