Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Benny Fredriksson är död: ”Djup sorg”

Benny Fredriksson blev 58 år gammal. Foto: Kulturhuset Stadsteatern
Den tidigare vd:n för Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, Benny Fredriksson, har avlidit under en vistelse utomlands. Foto: Emil Hammarström / DN / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare vd:n för Kulturhuset Stadsteatern Stockholm, Benny Fredriksson, har avlidit under en vistelse utomlands.

”Vi nåddes av beskedet från hans familj som finns på plats i Australien”, skriver Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

Benny Fredriksson blev 58 år.

”Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj. Benny Fredriksson har under sina många år i Stockholms stad varit en högt värderad och mycket betydelsefull medarbetare. Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv. Vi är många som i dag känner en djup sorg över Bennys allt för tidiga bortgång”, skriver Ingela Lindh, vd för Stadshus AB, och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i ett gemensamt pressmeddelande. 

Benny Fredriksson avled under en vistelse i Australien, där han befunnit sig tillsammans med med sin fru, operasångerskan Anne Sofie von Otter, som är tänkt att uppträda på Operahuset i Sydney 22–24 mars.

Madeleine Sjöstedt var tidigare kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, och är i dag vice ordförande för Stockholms stadsteaters styrelse. 

– Jag sörjer en vän. En person som gjorde väldigt mycket för svensk teater, säger hon till DN.

Benny Fredriksson har avlidit under en vistelse utomlands. Foto: Emil Hammarström / DN / TT NYHETSBYRÅN

Till Stadsteatern i mitten av 70-talet

Benny Fredriksson kom till Stockholms stadsteater första gången i mitten av 1970-talet, då som vaktmästare.

Redan när han gick på Scenskolan mellan 1979 och 1982 var han på det klara med vad han skulle göra. För sina klasskamrater berättade han att han ”skulle bli teaterchef”.

Benny Fredriksson arbetade efter teaterutbildningen som regissör och skådespelare. Han spelade bland annat huvudroller i flera pjäser av Lars Norén.

2002 utsågs han, då 42 år gammal, till chef för Stockholms stadsteater. 2013 blev han vd för verksamheten Kulturhuset Stadsteatern.

”En stor teaterledare”

– Det är med bestörtning och sorg vi på Dramaten har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons bortgång. Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast, säger Eirik Stubø, teaterchef på Dramaten, i ett pressmeddelande.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman skriver att Benny Fredriksson tog svensk teater dit den är i dag.

https://twitter.com/_wiman/status/975149962999844869

Hanna Stjärne, vd för SVT, skriver att Fredriksson gjort ett stort och passionerat avtryck i svenskt kulturliv. 

https://twitter.com/HannaStjarne/status/975142593544839168

I ett inlägg på Twitter skriver artisten Sarah Dawn Finer "så fruktansvärt tragiskt".

https://twitter.com/sarahdfiner/status/975150598021636096?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fnyheter%2Fa%2F1kXLmq%2Fbenny-fredriksson-ar-dod

 

Benny Fredriksson kom till Stockholms stadsteater första gången i mitten av 1970-talet, då som vaktmästare. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Avgick som vd

7 december förra året kom beskedet att Benny Fredriksson skulle avgå som vd för Sveriges största teater. Han hade skapat en succéteater med stora publikframgångar. Men baksidan var hans personalpolitik och i spåren av #metoo krävde ett 40-tal anställda hans avgång i ett upprop i Aftonbladet. 

I ett pressmeddelande kommenterade Benny Fredriksson sin avgång:

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid.

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas.

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med Anne Sofie von Otter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!