Så här såg lappen ut som har påträffats i närheten av förskolor i Stockholm. Foto: Privat
Så här såg lappen ut som har påträffats i närheten av förskolor i Stockholm. Foto: Privat

Barn erbjuds pengar för att fotas utan kläder

Publicerad

Flickor i åldrarna 5 till 12 år som ställer upp på bilder "i bara trosorna" erbjuds pengar.

Så står det på de lappar som hittades i närheten av flera förskolor i Vällingby, Stockholm.

– Det här måste tas på allvar, säger en orolig förälder.

Flickor mellan 5 och 12 år kan få ”upp till 200 kr” i betalning.

Så står det på lappen som har hittats i närheten av två förskolor i Vällingbyområdet i Stockholm. Personen bakom lapparna hävdar sig vara fotograf som vill ta bilder på barn i bad- eller underkläder.

Det finns också bilder på lättklädda barn på de två lapparna som hittats.

En förälder som är medlem i en lokal föräldraförening hittade lappen som nu sprids i sociala medier med syfte att varna andra.

"Den annonsen finns nu hos skolpersonalen och enligt överenskommelse med en polisman i lördags ska annonsen vara kvar hos skolpersonalen", skriver föräldern i ett mejl till Expressen.

"Man kan ha många åsikter om annonsen (sjuk är den ju, solklart) men viktigast just nu att vi får bort annonserna från gatorna så att inte våra barn känner sig otrygga på väg till dagis och skola", fortsätter han. 

Föräldern: "Det här måste tas på allvar"

En annan förälder från den lokala föräldraföreningen berättar att vissa ser lappens budskap som påhittat – något hon själv har svårt att tro.

– Det här måste tas på allvar, säger hon.

Lapparna har polisanmälts från flera håll.

Håkan Thor, operativ samordnare på polisen i Vällingby, känner till lapparna och bekräftar för DN att tjänstgörande patruller har varit engagerade i ärendet under helgen.

Polisen kommer följa upp ärendet men har just nu ingen misstänkt.

– Det finns två scenarior. Det ena är att någon faktiskt gör det som står på lapparna och det andra är att någon med osedvanligt osmaklig humor försöker väcka någon form av uppmärksamhet. Vi får utgå från att det finns någon sorts sanning i det, säger Thor till tidningen.

Till tidningen Mitt i vädjar Håkan Thor till föräldrar och barn i området:

– Riv ner lapparna så fort ni ser dem. Och ser ni någon som sätter upp lapparna – ring oss omedelbart.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag