Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankanställd lurade äldre på 22 miljoner

Den bankanställda kvinnan misstänks ha plundrat framför allt äldre Nordea-kunders kontonFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Den bankanställda kvinnan misstänks ha plundrat framför allt äldre Nordea-kunders konton – på 22 miljoner kronor.

I polisförhör hävdar kvinnan att hon brottats med spelmissbruk, skriver lokaltidningen Mitt i

– Till slut tog jag större och större risker för att åka fast så allt fick ett slut, säger kvinnan i polisförhör.

I november 2016 kom den första varningssignalen om att något inte stod rätt till på banken i Stockholm, då en stor penningtransaktion lämnat en bankkund och hamnat hos en anställd.

När en internutredare vid banken kopplades in och började nysta i ärendet, avslöjades härvan. 

Misstankarna riktades, enligt lokaltidningen Mitt i som läst förundersökningen, mot en kvinna som arbetat lång tid vid banken. 

Men det handlade inte om en enda stor överföring. Utredningen visar att det gjorts 147 olagliga transaktioner från sammanlagt 28 bankkunder. 

Lurade framför allt äldre kunder

Det totala beloppet, som den bankanställda kvinnan misstänks ha kommit över innan hon stoppades, var hisnande 22 miljoner kronor. 

Hon åtalas nu vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för grovt bedrägeri. 

Den interna utredningen visar, enligt misstankarna, att kvinnan lurat sina egna kunder – personer som hon visste hade välfyllda bankkonton. Hon ska också ha sett till att lura äldre personer, som inte kontrollerade sina saldon så ofta. Kvinnan ska även, enligt polisutredningen, ha sålt värdepapper och fört över köpeskillingen till "en målvakt" – allt för att försvåra att bli upptäckt. 

Erkände direkt

När kvinnan konfronterades med den interna utredningen, erkände hon direkt, enligt tidningen. Hon blev senare avstängd och uppsagd från sitt arbete.

Enligt uppgifter som kvinnan lämnat i polisutredningen ska hon ha varit fast i ett tungt spelmissbruk – framför allt online-casinospel. När förlusterna började komma, finansierade hon spelandet med lån – senare med bedrägerier. 

I förhör säger kvinnan att hon känt både skam och ånger över det hon har gjort. 

Till slut kände hon att hon ville åka fast.

– Så fort någon ringt på dörren på kontoret har jag tänkt att nu händer det. Till slut tog jag större och större risker för att åka fast så allt fick ett slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.