Banger kastades i skolmatsal – två poliser till sjukhus

Publicerad

Under ett polisbesök på en grundskola i Tumba kastades en banger in i matsalen.

Två poliser har efter händelsen fått uppsöka sjukhus – efter att ha drabbats av hörselskador.

Även flera lärare kommer att behöva uppsöka sjukhus för kontroll. 

Händelsen ska ha inträffat vid lunchtid på torsdagen, då de två poliserna satt och åt tillsammans med eleverna och lärarna, uppger polisen på sin hemsida

Besöket på grundskolan Storvretens skola, som ligger söder om Stockholm, var planerat sedan tidigare.

– Vi hade besök på skolan av våra närpoliser. De är ofta här och då äter de med våra elever i matsalen. De satt härinne och helt plötsligt öppnades dörren och någon kastade in det polisen kallar bangers, någonting som smällde högt, säger Carina Nygårds, tillförordnad rektor på skolan till SVT.

Bangers är en typ av kraftfulla smällare.

– Det är en kraftig smällare, utan eld, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Två poliser skadade av banger i skolmatsal

De två poliserna och även ett antal lärare upplevde påverkan på hörseln i samband med smällen. 

– Man uppfattade påverkan på hörseln eftersom det har smällt inomhus. Det var hörselbesvär som man kände av, säger Eva Nilsson. 

Matsalen utrymdes och fler poliser kallades till platsen. Inga barn ska ha skadats i samband med händelsen. 

– Inga elever kände av någonting i öronen, att det skulle ringa eller vara obehagligt på något sätt, berättar Carina Nygårds på skolan.

Skolan i Tumba håller stängt

Poliserna har uppsökt sjukhus för kontroll. Det är oklart hur allvarligt skadade de är. Även flera lärare kommer att behöva uppsöka sjukhus för att kontrollera hörseln.

 

LÄS MER: Skottlossning i Tumba – tomhylsor hittade på platsen

 

Skolan kommer att hålla stängt för dagen, efter beslut från skolledningen. Under eftermiddagen hölls krismöten på skolan.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om misshandel. Det finns i nuläget ingen misstänkt. 

De elever som befann sig i matsalen vid händelsen har förhörts av polisen.

– Ingen är gripen. Hur man sedan går vidare kommer man att få samverka med skolledningen om. Vi har pratat med de som sett och hört något för att få fram vem som gjort det här, säger Eva Nilsson.

Dörrarna var låsta

Dörrarna till skolan hålls låsta under hela skoldagen av säkerhetsskäl för att inte obehöriga ska kunna komma in, berättar Carina Nygårds. 

– Vi vet inte om det är någon elev som har låst upp en dörr eller om det är en elev som gjort det här, säger hon till SVT.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag