Allt du behöver veta om Stockholm Pride 2017

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fest under regnbågsflaggan.
Foto: IMAGO STOCK&PEOPLE / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK & PEOPLE
Skådespelaren Ing-Marie Carlsson och Expressens geting var på Pride för två år sedan.
Foto: MARCUS GUSTAFSSON
Pridetåget 2014.
Foto: IZABELLE NORDFJELL/EXPRESSEN

Här är allt du behöver veta inför Pridefestivalen som startar i Stockholm 31 juli 2017.

Föreningen Stockholm Pride är Sveriges största organisation för hbtq-frågor. 

Sedan 1998 arrangeras festivalen Stockholm Pride som är Nordens största festival som avslutas i Prideparaden med 45 000 deltagare och över 500 000 åskådare.

Pridefestivalen firas på många platser i Sverige och världen. Meningen är att sätta fokus på "hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen".

Du behöver inte vara hbtq-person för att vara med i föreningen eller festivalen, men du behöver dela föreningens värdegrund.

LÄS MER: Youtube-stjärnan gör årets Pride-låt 

Hur går Prideparaden till?

Pride Parade äger rum på lördagen den 5 augusti. Det är, nu i början av juli, inte klart vem eller vilka organisationer som kommer att delta i paraden. 

Paraden startar vid Kungsholms torg med sikte på Östermalms IP, alltså från Pride City till Pride Park. Vägen går via Norr Mälarstrand, Hantverkargatan, Stadshusbron, Tegelbacken, sedan runt Rödbodtorget, Vasagatan, Kungsgatan till Stureplan, sedan raka vägen på Sturegatan och Lidingövägen till Östermalms IP.

Arrangörerna räknar med 45 000 deltagare och 200 ekipage. samt 500 000 åskådare.

Paradvägen är 4,3 kilometer lång och det tar cirka två timmar att gå den.

Det är fritt fram att hoppa in i tåget om man vill. Du måste dela Stockholm Prides värdegrund och acceptera paradens ordningsregler för att gå med. Tänk på att det är förbjudet att maskera sig under paraden.

Behöver jag anmäla mig för att gå i Prideparaden?

Nej, paraden genomförs under demonstrationsrätten och du behöver inte anmäla dig i förväg. Du kan hoppa in i tåget när du vill, antingen från starten, eller om du inte orkar gå i två timmar, under den sista etappen. Att gå i tåget, eller titta på det, är gratis. Så här skriver Stockholm Pride på sin hemsida:

"Vill du gå i paraden kan du som privatperson gå i paraden utan att anmäla dig. Det är bara att hitta en bra plats någonstans längst med paraden och delta där du hittar en lucka."

Här går Prideparaden 2017.
Foto: Stockholm Pride

Vad är Stockholm Pride?

Under veckan fram till paraden på den avslutande lördagen sker en mängd aktiviteter på tre platser i Stockholm, Pride House, Pride Park och Pride City. 

I Pride House hålls föreläsningar, debatter och workshops. I Pride Park samsas politiska partier, intresseorganisationer och en mängd utställare och företag. Här finns även två scener.

Pride City är en mängd aktiviteter som arrangeras runt Stockholm.

Pride Parade avslutar Prideveckan. Det är Skandinaviens största Prideparad som dessutom är Stockholms största folkfest.

Anna Kinberg Batra gick i Prideparaden 2016.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

När är Stockholm Pride?

Pridefestivalen öppnar 31 juli och avslutas 6 augusti 2017, dagen efter Prideparaden genom Stockholm.

Var är Stockholm Pride?

Pride arrangeras över hela Stockholm. 2017 års Pride House är Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm vid Sergels torg. Pride Park ligger i Östermalms IP på Södra Fiskartorpsvägen 2. Där finns även Kinkykvarteret med 18-årsgräns och Pride Kids. 

Pride City är arrangemang i hela Stockholm utanför House och Park och arrangeras från 22 juli. 

När är Stockholm Pride?

Pridefestivalen äger normalt rum vecka 31, vilket är runt månadskiftet juli/augusti. Festivalen pågår en vecka och avslutas i paraden.

Vad kostar Stockholm Pride?

Festivalbiljett för vuxen kostar 800 kronor, ungdomar mellan 15 och 26, samt studenter och pensionärer betalar 500 kronor. Barn under 15 år går gratis. En köpt biljett kan inte återlösas. Borttappad biljett ersätts ej.

För evenemang i Pride City gäller särskilda priser. 

Det går att lösa biljett på plats. Då tillkommer en administrativ avgift på 30 kronor.

LÄS MER: Svenska politikerna går i Prideparaden 

Varför är det fotoförbud på Stockholm Pride?

Medier måste ha tillstånd att fotografera inne på Pride. Som privatperson får du ta med dig kamera för eget bruk, men du får inte använda teleobjektiv eller stativ. Skälet är att många som är med i Pride kanske inte vill berätta att de är där och deras säkerhet ska skyddas.

Mark Levengood och Jonas Gardell på Prideparaden 2006.
Foto: MICHAEL BERGGREN

Hur startade Pride?

Som startskott för Priderörelsen räknas Stonewallupproret i New York 1969. Stonewall Inn var en maffiastyrd svartklubb på Christopher Street i Greenwich Village i New York för homosexuella, bisexuella och transpersoner. 

En razzia tidigt på morgonen den 28 juni 1969 urartade till ett fullskaligt upplopp som varade i sex dygn. I 60-talets revolutionära anda förstod gayrörelsen att de inte längre behövde stå ut med att bli diskriminerade av polis och allmänhet. Läs mer om Stonewall riots på Wikipedias engelska sida här.

Upploppen ledde till skapandet av "gay pride" (homosexuell stolthet). På årsdagen efteråt hölls de första Pride-manifestationerna i New York, Chicago och Los Angeles.

Upploppen på Stonewall Inn beskrevs 2009 av dåvarande presidenten Barack Obama som gayrörelsens motsvarighet till Rosa Parks, den svarta kvinnan som vägrade resa sig på bussen för en vit man.

Gayklubben Stoneway Inn. Det var här allt startade.
Foto: Wikicommons

När startades Pride i Sverige?

1995 ägde den första Pridefestivalen rum i Skåne. Det var RFSL i Malmö som arrangerade "Regnbågsfestivalen - Malmö Pride. Stockholm Pride är tvåa 1998. Sedan 2007 har pride arrangerats på ytterligare ett 70-tal platser i Sverige, där Öckerö Pride är det senaste tillskottet.

San Francisco Pride räknas oftast som den största i världen, sedan 1972 har den arrangerats årligen. 2015 sågs paraden av 1,8 miljoner människor på plats.

Regnbågsfestivalen i Malmö var först i Sverige. Den här bilden är från 2014.
Foto: TOMAS LEPRINCE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.