Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abu Dhabi-jätten vill riva delar av Stureplan

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är det inte helt omöjligt att planerna kommer att ändras igen, efter den nya samrådstiden är slut.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / Copyright ©Peter Knutson .All Rights Reserved. .
Abu Dhabi-jätten Adia vill riva ett flertal hus i kvarteret runt Stureplan – och bygga ett nio våningar högt hotell.
Foto: OLLE SPORRONG

Abu Dhabi-jätten Adia vill riva ett flertal hus i kvarteret runt Stureplan – och bygga ett nio våningar högt hotell.

Protesterna mot bygget har varit massiva och över 4 000 synpunkter har kommit till Stadsbyggnadskontoret.

Nu förlängs samrådstiden med två veckor.

– Vi vill att man bara river parkeringshuset i kvarteret utan de omfattande rivningarna som är planen i dag, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Den fastighetsägande Abu Dhabi-jätten Adia – som äger flera fastigheter runt Stureplan i Stockholm –  vill riva ett flertal hus i den inre delen av kvarteret där Sturegallerian ligger. 

Jätten vill bland annat riva endel byggnader i anslutning till gallerian, samt bygga ett nio våningar högt hotell bakom Humlegårdsgatan. 

När det under februari månad framkom att Sturecompagniet och Sturehof skulle påverkas av det planerade bygget blev protesterna från Stockholmsprofiler mycket högljudda.

– Jag trodde först att det hela var ett skämt. Riv upp att riva ner, sa kändishovmästaren Anders Timell.

Alex Schulman skrev även på Twitter: "Ingen får riva Sturehof. En av Sveriges mest anrika restauranger.”

När det under februari månad framkom att Sturecompagniet och Sturehof skulle påverkas av det planerade bygget blev protesterna från Stockholmsprofiler mycket högljudda.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Samrådstiden förlängs

Byggplanerna har rört upp mycket känslor hos många invånare i Stockholm även efter detta. Och protesterna har varit massiva. Hittills har över 4 000 synpunkter skickats till Stadsbyggnadskontoret och cirka 99 procent av dessa är mycket kritiska till förslaget som presenterats. Enligt Stadsbyggnadskontoret har det aldrig tidigare har inkommit så många synpunkter under ett planskede.

Nu har Stadsbyggnadskontoret bestämt att samrådstiden, som varit mellan perioden 16 maj – 27 juni förlängs, med ytterligare två veckor. Det innebär att alla som vill kan tycka till om Stureplanerna genom att skicka in synpunkter till Stadsbyggnadskontoret. 


LÄS MER: Profilerna rasar mot rivning av Sturehof 


Grundare av Svenska Brasserier, PG Nilsson, som bland annat driver Sturehof, anser att två ytterligare veckor är bra, men är ändå kritisk till de nya byggplanerna.

– Man kan åstadkomma samma produkt för människorna och förbättra accessen till gallerian, precis som de vill, utan att riva något annat än parkeringshuset, säger PG Nilsson. 

Även Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, är kritisk till byggplanerna och håller med PG Nilsson.

– Vi tycker det är viktigt att man tittar på andra förslag som innebär mindre omfattande rivningar. Det räcker att man river parkeringshuset i kvarteret. Man kan nå fördelarna med projektet och få människorna att röra sig mer i gallerian och åstadkomma nya bostäder, utan de omfattande rivningarna som är planen i dag, säger Joakim Larsson.

Kan ändras efter samrådstiden

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är det inte helt omöjligt att planerna kommer att ändras igen, efter den nya samrådstiden är slut. Han menar att det är ett projekt som pågått sedan 2013 där man över tiden arbetar fram en lösning som är mest passande utifrån de synpunkter som kommer in.

– Det är ganska vanligt att det engagerar mycket människor när man gör ett sådant här bygge på publika platser. Men projekt är inte färdigt ännu utan under arbete. Det finns positiva saker i detta också och det är inte omöjligt att planerna det kommer ändra sig efter samrådet igen, säger Roger Mogert och fortsätter:

– Jag tror att folk har bilden av det kommer ske rivningar ut mot Stureplan och det kommer det inte vara. Det är främst mot Grev Turegatan mot parkeringshuset, samt mot Humlegårdsgatan, av det som syns utåt.

Efter den nya samrådstiden är slut i juli månad i år, kommer det läggas fram ett nytt förslag till beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.