Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 till sjukhus efter kraftig båtbrand

En 40-meter lång båt brinner kraftigt vid Årstaviken i södra Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En 40-meter lång båt brinner kraftigt vid Årstaviken i södra Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En 40-meter lång båt brinner kraftigt vid Årstaviken i södra Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix

En 40-meter lång båt vid Årstaviken i södra Stockholm brann kraftigt på onsdagskvällen. 

– Vi har plockat upp fem personer som hamnat i vattnet, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

På båten finns flera gasolflaskor och enligt uppgifter till Expressen har minst fyra explosioner hörts från platsen. 

En person fick föras till sjukhus för vård. 

Larmet kom till räddningstjänsten 20:20 på onsdagskvällen. Den övertända båten ligger vid Årstaviken strax nedanför Södersjukhuset, i ett område som brukar kallas Pirathamnen.

Enligt räddningstjänsten finns gasflaskor ombord och enligt uppgifter till Expressen explosioner hörts. Någonting polisen inte kan bekräfta.

– Det har hörts någon explosion och det kan mycket väl vara så eftersom båten brinner så kraftigt, men mycket är oklart, säger Per Johansson på Storstockholms brandförsvar.

Fem fick plockas upp ur vattnet

– Uppgifter om gasoltuber på båten gör att man tar ut stora säkerhetsmarginaler vad gäller avspärrningar, ifall att de skulle explodera, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Risken för fler explosioner bedöms dock inte vara överhängande, enligt räddningstjänsten vid 01-tiden.

Fem personer har plockats upp ur vattnet och är nedkylda.

– En person är förd med ambulans till sjukhus, men var vaken och talbar innan avfärd, säger Anna Westberg strax efter klockan 21.

Vid 07:30 på torsdagen uppger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen att den person som fördes med ambulans till sjukhus är kvar där för fortsatt vård. 

Även de fyra andra som plockades upp ur vattnet har transporterats till sjukhus. Det är okänt om ytterligare personer ska ha befunnit sig på båten.

40 meter lång

Enligt polisen är båten 37 meter lång. Räddningstjänsten beskriver den som 40 meter lång. 

En timme efter larmet pågår fortfarande släckningsarbetet, men dykare har skickats hem vilket tyder på att man inte misstänker att någon befinner sig i vattnet, säger Jarmo Carlsten.

– Vi håller på att släcka båten men som det verkar är den totalskadad, säger han. 

Rubriceras som mordbrand

Vid 21.30 meddelar polisen att de värsta lågorna har lagt sig. 

Polisen har pratat med personerna som har blivit evakuerade och kommer även att åka till sjukhuset för att höra den skadade personen. Räddningstjänst väntas vara på plats och bevaka elden under hela natten för att förhindra spridning.

– Vi är på plats och bevakar, men vi kan inte släcka. Hela båten brinner för fullt, säger Per Johansson på Storstockholms brandförsvar strax före 01-tiden.

Det är fortfarande oklart hur branden har startat, men polisen rubricerar i nuläget branden som mordbrand. Avspärrningarna på platsen kommer att kvarstå och polis finns på plats under natten. Under torsdagen ska polisen genomföra en teknisk undersökning vid brandplatsen. 

Piren ska rivas

Enligt lokaltidningen Södermalmsnytt ska den så kallade "Pirathamnen" rivas. Grannar, båtföreningar, myndigheter och Stockholms stad har retat sig på att båtar legat förtöjda vid den gamla oljepiren utan lov – något som medfört problem med nedskräpning, latrinhantering och kriminell verksamhet. 

– Piren ska rivas. Vi är i våra samtal med Locum (stadens fastighetsbolag, reds. amn.) överens och har gjort upp om ägarförhållanden kring själva piren och ansvarsfördelning beträffande kostnader för rivningen, säger Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd till Södermalmsnytt.  

Texten uppdateras

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!