Stockholm vill porta tafsande badgäster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under förra vintern ökade antalet anmälningar om sexövergrepp på Eriksdalsbadet i Stockholm.
Foto: Mikael Sjöberg
Gäng av killar tafsade och omringade tjejer på badhuset.
Foto: Mikael Sjöberg

Flera badgäster på Eriksdalsbadet anmälde sexövergrepp förra vintern.

Nu vill Stockholms stad att regeringen ska ändra lagen så att tafsande besökare kan portas.

– Jag tycker att offentliga rum ska vara öppna för alla, men i de fall där personer grovt missköter sig eller begår brott tror jag många anser att det här kan vara nödvändigt, säger arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren till SvD.

Under förra vintern ökade antalet anmälningar om sexövergrepp på Eriksdalsbadet i Stockholm. Gäng av killar tafsade och omringade tjejer på badhuset. Mellan den 1 juli 2015 och den 15 januari 2016 anmäldes 14 fall av sexuellt ofredande mot flickor under 18 år. För att undvika liknande händelser den här vintern vill Stockholms stad nu att regeringen ändrar lagen.

Det skriver arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S).

Politikerna vill ha den juridiska möjligheten att stoppa misstänkta förövare inträde i den kommunala smihallen.

– Förra året var vi tyvärr inte tillräckligt beredda på det här, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

"Ska vara öppet för alla"

Redan i dag finns möjlighet att spärra kort för en tid på grund av ordningsfrågor. Men personer som köper engångsbiljetter har inte gått att stoppa.

– Det är ju många kommunala anläggningar där inte vem som helst äger inträde. Jag tycker att offentliga rum ska vara öppna för alla, men i de fall där personer grovt missköter sig eller begår brott tror jag många anser att det här kan vara nödvändigt, säger Emilia Bjuggren.

Hittills har det handlat om tre-fyra personer som stängts av. Förhoppningen är att situationen lugnar ner sig om reglerna skärps.

Badet har redan vidtagit vissa åtgärder som att införa kameraövervakning, satt in vakter och infört särskilda bubbelpooler för kvinnor.


LÄS MER: Ökad kontroll på badhusen efter övergrepp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.