Stockholm stad stoppar alla centrala upphandlingar

Publicerad
Uppdaterad
Efter de senaste veckornas skandaler i den privata äldrevården stoppar Stockholm stad alla centrala upphandlingar inom äldreomsorgen tills vidare.
Samtidigt meddelade Nordin att Stockholms Stad häver avtalet med det omskrivna vårdboendet Koppargården som drivs av Carema Care
- Vi kan inte vara nöjda med det som har framkommit i media de senaste veckorna, säger Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholms Stad.
I väntan på ny lagstiftning och i väntan på att staden ska gå igenom hur alla upphandlingar i äldreomsorgen har genomförs stoppar man nu alla centrala upphandlingar.
Det berättade finansborgarrådet Sten Nordin (M) och äldrerådet Joakim Larsson vid en snabbt inkallad presskonferens på måndagsförmiddagen.
- Jag är helt övertygad om att vi har en bättre äldreomsorg i dag än för 20 år sedan. Men med tanke på den senaste tidens skriverier krävs radikala tag för att få en äldreomsorg som vi är nöjda med, säger Sten Nordin.
Han fortsätter:
- När äldre känner att de far illa då blir man mycket, mycket arg och självklart som politiker, här gäller det att agera kraftfullt och så se till att de äldre får bättre och tryggare tillvaro, säger Sten Nordin.
Samtidigt meddelade Nordin att Stockholms Stad häver avtalet med det omskrivna vårdboendet Koppargården som drivs av Carema Care. Vårdboendet kommer att drivas vidare i Stockholms Stads egen regi.
- Är det andra boenden där kvaliteten brister har vi visat att vi tvekar inte att häva avtalen. Sedan hur det blir med Caremas Cares framtid ligger mycket i deras egna händer, hur de säkrar kvaliteten. De måste inse att diskussionen som har uppstått på grund av deras agerande på en rad äldreboende har undergrävt deras förtroende.
Har du förtroende för Carema Care?
- Jag kan ha förtroende kvar för enskilda enheter där personalen gör ett bra arbete men Carema Care centralt har väldigt mycket kvar att bevisa nu.
Sten Nordin (M) och Joakim Larsson (M) berättade samtidigt att man kommer att införa en ny central enhet bestående av sjuksköterskor och läkare som ska inspektera verksamheterna. En enhet som allmänheten också ska kunna vända sig till.
– Vi måste göra fler oanmälda inspektioner, säger Sten Nordin (M).
- Vågar man bli äldre i dag?
- Ja, det vågar man. De missförhållanden vi har sett kommer vi att rätta till. Vi ska se till att ännu mer förbättra både din möjlighet att välja äldreboende och kommunens inspektion av detta. Nyckeln i det här är att komma oanmäld och att personalen kan ringa anonymt och anmäla missförhållanden, säger Sten Nordin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag