Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholm i stabsläge: ”Vi tar höjd mot oron”

Flera politiker har nu kommenterat koranbränningarna i Sverige
Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Paludan.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Högerextreme danska politikern Rasmus Paludans planer på att bränna Koranen i Stockholm har fått Stockholms stad att gå upp i stabsläge.

– Vi tar höjd mot oron, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta och talesperson för stadens arbete inför helgen. 

I slutet av augusti ledde den högerextreme danske politikern Rasmus Paludans planer på att bränna en koran i Malmö till upplopp. För en dryg vecka sedan ansökte han om tillstånd att demonstrera i Stockholm. 

Polisen har nekat Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs tillstånd att demonstrera – men kraftsamlar ändå inför eventuella oroligheter. Enligt uppgifter till Expressen har polisen bland annat ha begärt kravallutbildad personal från Göteborg.

”Tar höjd mot oron”

Även Stockholms stad kraftsamlar. Under helgen kommer tio personer på kommunen att arbeta med att se till att deras verksamhet kan fortsätta:

– Vi har inga indikationer nu för att det överhuvudtaget blir något, men vi tar höjd mot oron, säger Fredrik Jurdell, och fortsätter: 

– Om det blir ordentligt upplopp, då har vi en situation där man kanske måste ha extrastädning och vi får ha städpatruller redo. Det är en massa saker som måste fortsätta fungera – hemtjänst till exempel, säger Fredrik Jurdell. 

Utöver Stockholms stads beredskap har region Stockholm också en stab som följer eventuella upplopp under helgen säger Fredrik Jurdell: 

– De har ju hand om kollektivtrafiken, så att den kan fungera som den ska. 

Tv: Här kastar 31-åringen sten mot polisen i Malmö

Åtalas för upplopp och sabotage – hoppar på polisbil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.