333 döda i covid-19 i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Amanda Lind, kulturminister.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdplatser på fältsjukhuset i Älvsjö.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare 612 personer har bekräftats smittade det senaste dygnet, vilket är den högsta dygnssiffran hittills.

– Kurvan fortsätter uppåt. Det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på dagens presskonferens.

Socialstyrelsen uppger att de nu får rapporter om akut läkemedelsbrist inom intensivvården.

Ytterligare 51 coronasmittade personer har avlidit i Sverige.

Totalt har nu 333 personer dött, meddelade Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens. 

6 078 personer har bekräftats smittade, vilket är en ökning med 612 fall sedan i går. Under gårdagens presskonferens var beskedet att det bekräftats 400-500 nya fall de senaste dygnen.

469 personer vårdas eller har vårdats på landets intensivvårdsavdelningar.

– Det är fortfarande så att de allra äldsta drabbas hårdast, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

En tredjedel av landets disponibla intensivvårdplatser är tomma, enligt Socialstyrelsen.

– Vi ser ett antal regioner som är hårt belastade. Stockholm är en, säger krisberedskapschefen Johanna Sandwall.

Samtidigt uppger Socialstyrelsen att det nu råder läkemedelsbrist inom intensivvården på sina håll, men de vill inte gå in på var.

– På något ställe är det akut inom intensivvården, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vi hör det från olika ställen i landet, framför allt att det är en oro för brist. Att man är ganska nära botten på sina lager och kan inte förutse i vilken takt de fylls på. På några ställen i landet har man också haft en svårare situation.

Krislägesavtal aktiverat under fredagen

I Region Stockholm har det så kallade krislägesavtalet aktiverats inom intensivvården. Det betyder att personal vanligtvis schemaläggs till 48 timmar i veckan, och att den anställda få en ersättning på 220 procent av lönen i timmen.

”I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda. Vi väljer därför att aktivera krislägesavtalet enligt regionens begäran med omedelbar verkan”, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att de insett allvaret med alla rapporter inifrån intensiven. Det känns jättebra, jag har jobbat det senaste dygnet för att Region Stockholm ens skulle skicka in hemställan, säger intensivvårdssjuksköterskan Katja Fogelberg på Karolinska universitetssjukhuset, och skyddsombud för Vårdförbundet.

”Nu får vi lägga oss under den ribban”

Hon kom hem vid 09.30 imorse efter att ha jobbat från klockan 19 i går kväll. Den senaste tiden har hon ibland jobbat 17 timmar i sträck, har hon tidigare berättat i ett långt reportage i Expressen inifrån avdelningen. 

– När man är van vid en viss vård har vi en ribba att så här det ska se ut, nu får vi lägga oss under den ribban, för vi vårdar alldeles för många än vad vi har hand om i vanliga fall, säger Katja Fogelberg, som beskriver att många på avdelningen är inlånade och inte är vana vid intensiven.

Anders Wallensten:
Sjuksköterskan Katja Fogelberg, 46, arbetar på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där hon jobbar med att vårda svårt sjuka covidpatienter.
Foto: Privat
Katja Fogelberg är nöjd över beskedet.

Hon säger att platsläget redan är väldigt ansträngt.

– Det börjar bli fullt och vi har fått signaler om att det börjar bli fullt framöver.

I ett internt meddelande som gått ut på Karolinska, som DN tagit del av, tas bristen på IVA-platser upp. I meddelandet framgår att platserna i hela regionen kan vara slut redan till helgen.

Vårdförbundet: ”Vad är då en katastrof?”

Enligt Vårdförbundet kan det bli aktuellt med krislägesavtal även på andra avdelningar framöver.

– Det finns andra arbetsplatser som också har det tufft, till exempel infektionsavdelningar, men det här är ett bra första steg, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet Stockholm.

– Man har haft en grundbemanning som beskrivits som krisläge innan och pandemi. Om inte det här är katastrof, vad är då en katastrof?, det är det som medlemmar framfört till oss.

Under en pressträff på torsdagskvällen meddelade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, att antalet sjukhusvårdade patienter nu är 572.

– Intensivvården följer samma mönster, stadigt stigande sjukvårdsbehov och intensivvårdsbehov.

https://datawrapper.dwcdn.net/UASNo/1/

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Tegnell självkritisk i Skavlan:

Anders Tegnell har blivit ansiktet utåt i kampen mot coronasmittan. I SVT:s Skavlan berättar han om vad man hade kunna göra annorlunda från myndighetshåll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.