Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholm först om försvaret måste välja

ÖB Sverker Göranson berättar om hur försvaret kan komma att behöva prioritera Stockholm vid eventuell kris. "Därför har vi ju hemvärnet".

Om Sverige blir anfallet kan försvarsmakten tvingas välja mellan att försvara Stockholm och övriga landet.

För Svenska Dagbladet berättar överbefälhavare Sverker Göranson att riksledningen, det vill säga Stockholm, går före andra delar av landet om de måste prioritera.

Samtidigt antyder han att försvaret av övriga delar av landet i stor utsträckning får skötas av hemvärnet.

- Operativt, beroende på hur krisen ser ut, så kommer vi att tvingas lägga korten. Då är det operativa rådet till regeringen att alltid säkra riksledningen, säger han till Svenska Dagbladet. Svenska Dagbladet.

M, FP, C & KD: 40 MILJARDERS UTGIFTSRAM

Försvarets utgiftsram ligger på 40 miljarder för det kommande året. För 2014 satsar regeringen 200 miljoner tillsammans med överföringen på 300 miljoner från anslaget för internationella insatser till förbandsanslaget.

Utöver detta ökar anslaget 2015 med 300 miljoner, 400 miljoner år 2016 samt 500 miljoner årligen från 2017.

Regeringen föreslår att försvarsmakten ska stödja polisen med medeltunga helikoptrar vid till exempel terrorbrott. Försvarsmakten ska få 18 miljoner under 2014 för att hantera stödet.

S: 100 MILJONER MER PÅ MATERIELEN

Partiet går med på regeringens budgetram för försvaret men vill årligen satsa 100 miljoner mer på förbandens grundläggande verksamhet i Sverige och 100 miljoner mer på materielen, i stället för krisberedskap och internationella insatser.

V: VILL TA BORT NORDIC BATTLE GROUP

Vill ta bort vissa saker som till exempel Nordic battle group, och har sagt nej till Gripen vilket handlar om ungefär 300 miljoner om året. Vänsterpartiet ligger 1 miljard under regeringens försvarsbudget årligen, men har samma ram när det gäller förbandsverksamheten.

MP: 1,5 MILJARDER MINDRE ÄN REGERINGEN

Vill satsa 1,5 miljard mindre än regeringen nästa år och ungefär lika mycket de kommande åren. En stor del av besparingarna görs på materielutgifter som Jas Gripen, men också förbandsverksamhet. MP vill se ett mer effektivt försvar som satsar mer på cyvberhot och en annan typ av hotbild som till exempel Breivik i Norge visade på.

SD: 20 MILJARDER MER ÄN REGERINGEN

Sverigedemokraterna lägger 20 miljarder kronor mer än regeringen på försvaret under den fyraåriga budgetperioden. Mikael Jansson, SD:s försvarspolitiske talesperson menar att försvarsanslaget borde ligga i spannet 1,5 till 2,0 procent av BNP.

ÖB Sverker Göranson har sedan han kom tillbaka från sin sjukskrivning som inleddes vid den förra rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen hållit en låg profil och gett få intervjuer. Det var då som ÖB sände smärre chockvåg genom landet på väg till Folk och försvar, när han i en intervju sade att Sverige skulle klara att försvara sig i en vecka vid en militär attack.


Tvingas prioritera

Nu berättar ÖB för Svenska Dagbladets reporter Mikael Holmström om hur Sverige kan tvingas prioritera Stockholm framför andra delar av landet om en kris skulle inträffa.

- Operativt, beroende på hur krisen ser ut, så kommer vi att tvingas lägga korten. Då är det operativa rådet till regeringen att alltid säkra riksledningen. Men det innebär inte att vi inte gör något alls på andra håll. Därför har vi samtidigt hela hemvärnsorganisationen som är lokalt anknuten. Det finns ju resurser - men försvarsoperationerna blir av varierande kvalitet i olika delar av landet, säger ÖB till Svenska Dagbladet.

De områden som dagens försvarsplaner omfattar, om som bedöms som militärgeografiskt viktiga är förutom Stockholm också Gotland, Norrbotten, Göteborgsområdet och Skåne.

- Vi kommer att tvingas göra operativa val om var ska vi satsa resurserna. Det är ingen som helst tvekan om det, säger han till tidningen.
ÖB:s uttalande förra året fick stor uppmärksamhet och inom försvaret blev Sverker Göranson snabbt hjälteförklarad som myndighetens egen visselblåsare. Och missnöjet inom försvaret finns kvar.

- Man kan inte kräva att försvarsmakten ska utföra saker som man inte har medel och möjlighet att göra. Många med mig tyckte att det var fantastiskt bra att ÖB gick ut och berättade hur vår verklighet ser ut. Och situationen är i princip likvärdig nu. Det är ingenting som förändras över en natt, säger en källa inom försvarsmakten.

Ilskan pyr i leden

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist, S:

- Det var länge så att vi hade ett helt orimligt spänningsförhållande mellan försvarsmaktens ledning och försvarsdepartementet. Det var negativt för Sverige och kommenterades i andra länder, det var synnerligen anmärkningsvärt,.
När statsminister Fredrik Reinfeldt åker till Folk och försvar, som startar i Sälen i morgon, pyr ilskan ännu i försvarsleden.

- Många i försvarsmakten tycker att ÖB har vikt ner sig i och med att han fått en mer foglig ton. Även om det utåt råder viss vapenvila har regeringen samtidigt tagit beslut om att man ska spara en halv miljard på minskade lönekostnader. Det har irriterat många inom försvaret, säger en källa.

Oroad över framtiden

Chefen för marinen, Jan Thörnqvist är oroad:

- Vi jobbar för att utveckla marinen för framtiden. Men där har vi väldigt stora osäkerheter delvis med tanke på ekonomi. Och de prioriteringar man gör här, och på försvarsdepartementets sida.

- Det är fler än jag som med all rätt är oroliga för framtiden.
Dagens Nyheter berättar i dag också om att det största regeringsparitet, Moderaterna, nu ska driva linjen att försvaret av Sveriges landgränser ska prioriteras i stället för internationella insatser.

- Försvaret av Sverige börjar i Sverige, säger försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren till DN.
M vill också se ett ökat samarbete med Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.