Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna som kör Vasaloppet

Camilla Sandy, pressansvarig vid Vasaloppet berättar om det kommande loppet.
Kristin Kaspersen och Magdalena Forsberg ska åka Vasaloppet.Foto: SOFIA KALLNER / VASALOPPET
Kristin och Magdalena tar med sig sina danspartners från Let's Dance: Tobias Karlsson, Calle Sterner.Foto: OLLE SPORRONG
Clara Henry och Mattias Svahn.Foto: ANDERS HELLSTRÖM / VASALOPPET

Programledaren Kristin Kaspersen och före detta skidskytteproffset Magdalena Forsberg ska åka Vasaloppet tillsammans – för miljön.

De får sällskap i skidspåret av Let's Dance-proffsen Tobias Karlsson, Calle Sterner och Maria Zimmerman.

Även Youtubern Clara Henry är mitt uppe i Vasaloppsförberedelserna.

Kristin Kaspersen och Magdalena Forsberg stod öga mot öga i förra årets Let's Dance-final, och nu tar de sig an nästa utmaning: i skidspåret.

Tillsammans med sina Let's Dance-partners Tobias Karlsson och Calle Sterner, och proffsdansaren Maria Zimmerman, ska de åka Vasaloppet.

De kallar sig ”Ski Team Kaspersen” och ligger just nu i hårdträning för att klara skidloppet från Sälen till Mora, som går av stapeln den 1 mars.

Föddes under Let's Dance

Kristin berättar att iden om att åka Vasaloppet föddes redan när Let's Dance led mot sitt slut förra våren.

– Efter Let's Dance ville jag hitta en träningsform där jag kunde träna hela kroppen, och jag tyckte att det var sjukt tråkigt att plötsligt vara ensam igen, säger Kristin Kaspersen, som åkt Vasaloppet en gång tidigare, år 2012.

Under Kristins 50-årsfest började projektet på riktigt ta form, och snart var Ski Team Kaspersen verklighet.

– Vi har varit väldigt intensiva med träningen den sista tiden, säger hon.

Åker nio mil för miljön

Under vägen har Let's Dance-gänget fått ytterligare något att sikta mot, förutom mållinjen: de säger att de skidar för miljön.

– Det blir extra roligt när man gör någonting tillsammans och när man också har ett mål om att göra någonting gott, säger Kristin och tillägger:

– Nu med tanke på den varma våren och att vi knappt visste om det ens skulle bli något Vasalopp eller inte så känns det oerhört viktigt.

https://www.instagram.com/p/B8oYfUxnn8T/

Clara i spåret för SVT

Youtubern och programledaren Clara Henry, 25, ska även hon åka Vasaloppet i år.

Tillsammans med den före detta elitåkaren och ”officiella Vasaloppscoachen” Mattias Svahn ska hon vara SVT Sports åkande profil.

Hennes lopp kommer följas av tv-kameror hela de nio milen, från början till slut, och hennes träning visas på SVT Play i programmet ”I Spåret med Clara Henry och Mattias Svahn”.

I kungligt sällskap

En lång rad kända personer har tidigare åkt Vasaloppet, såväl kungligheter som politiker, komiker, Nobelpristagare och en biskop

Prins Carl Philip klarade av de nio milen mellan Sälen och Mora så sent som förra året, då även före detta kulturministern Alice Bah Kuhnke åkte loppet.

Även kung Carl Gustaf har åkt Vasaloppet - hela tre gånger, med tio års mellanrum: 1977, 1987 och 1997. 

Prins Carl Philip efter Vasaloppet 2019:

Prinsens egna ord efter målgången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.