Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnförfattarens ursäkt – vändningen om våldtäkten

Senaste nyheterna med Expressen TV
Alice Sebold.
Foto: TINA FINEBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Anthony Broadwater (mitten) blev rentvådd efter att ha dömts för våldtäkt.
Foto: KATRINA TULLOCH / AP TT NYHETSBYRÅN

Bästsäljarförfattaren Alice Sebold, 58, blev våldtagen som tonåring.

Anthony Broadwater, 61, dömdes för våldtäkten och satt i fängelse i 16 år. Förra veckan blev han rentvådd i våldtäktsfallet. Nu har Sebold bett honom om ursäkt.

”Jag ångrar djupt allt du har behövt utstå”, skriver Sebold i ett uttalande på Medium.

Den 9 maj 1981 blev Alice Sebold våldtagen i en tunnel nära universitetet där hon studerade i New York. Ingen greps direkt efteråt. Fem månader senare såg Sebold en man som hon trodde var personen som våldtog henne.

”Han log när han närmade sig. Han kände igen mig. Det var en promenad i parken för honom, han hade träffat en bekant på gatan. ’Hallå tjejen, har jag inte träffat dig någonstans?’, sade han. Jag såg rakt på honom och visste att hans ansikte var ansiktet som hade varit över mig i tunneln”, skrev Sebold i boken ”Lucky” om traumat, en bok som blev en miljonsäljare och följdes av henne största succé ”Flickan från ovan” (2002).

Sebold larmade polisen. En av poliserna hade sett en man vid namn Anthony Broadwater i området. Han greps, ställdes inför rätta och dömdes för våldtäkt 1982. Anthony Broadwater tillbringade 16 år i fängelset innan han släpptes fri 1998.

”Det liv du kunde ha haft stals från dig”

Förra veckan blev Anthony Broadwater, 61, rentvådd i våldtäktsmålet på grund av grava brister i handhavandet av gripandet och rättegången.

Nu har Alice Sebold bett honom om ursäkt.

”Jag ber verkligen Anthony Broadwater om ursäkt och jag ångrar djupt allt du har behövt utstå”, skriver Sebold.

Hon skriver att ”en oskyldig man kastades i fängelse”.

”Mest av allt beklagar jag att det liv du kunde ha haft stals från dig och jag vet att ingen ursäkt kan ändra på det som hände dig”, skriver Sebold.

Anthony Broadwater har svarat på Sebolds ursäkt.

– Det är uppriktigt och kommer från hjärtat, säger Broadwater till Syracuse.com och fortsätter:

– Jag accepterar hennes ursäkt.

Här är tisdagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.