Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnadvokaten ville byta sida och bli polis – stoppas

Stjärnadvokaten Martin Cullberg nobbas av polishögskolan.
Martin Cullberg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROGER VIKSTRÖM

I 15 år har han försvarat kriminella med djupa kopplingar till den undre världen.

Nu vill stjärnadvokaten Martin Cullberg byta sida, kan Expressen berätta.

Han har ansökt till polishögskolan – utan att komma in:

– Jag är extremt besviken.

Kändisadvokaten Martin Cullberg har företrätt bland annat Hells Angels-medlemmar, gängmedlemmar ur Rinkebygrupperingen känd som "Dödspatrullen", misstänkta mördare – och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

I aggressiva reklamkampanjer har han marknadsfört sig:

"Har du sett dig själv på Efterlyst? Advokatbyrån Martin Cullberg är en av få advokatbyråer i Stockholm som bara jobbar med brottmål. Vi har ett team av advokater som kan hjälpa dig. Kräv en specialist – kräv Cullberg."

Men den senaste tiden har han velat göra en livsförändring.

– Jag har jobbat i 15 år som försvarsadvokat och någonstans känner jag att det här samhället är på väg utför. Jag vill göra skillnad. Pengar är inte allt.

I maj ansökte han till polisutbildningen.

– Jag vill göra något gott. Här såg jag chansen att hjälpa människor på riktigt. Det tycker jag skulle vara oerhört givande. Jag vill vara en del av ingripandeverksamheten inom polisen.

Sture Bergwall – före detta Thomas Quick – är en av dem som försvarats av Martin Cullberg. Foto: YLWA YNGVESSON

Martin Cullberg: Poliserna verkade chockade

Martin Cullberg har under hösten genomgått testerna som krävs för att bli antagen.

– Jag hade toppnotering på fystesterna, extremt högt resultat på det mentala provet och alla de andra testerna gick också bra.

Martin Cullberg med hustrun Linda Lampenius. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

Men i veckan kom beskedet: Han blev inte antagen. 

– Tydligen är det säkerhetsprövningen som det har fallit på. Jag har inte fått någon motivering. Det skulle alltså ha att göra med att jag har arbetat med kriminella, i mitt jobb som försvarsadvokat. Men de har inte begärt en enda referens, de har inte kollat upp en enda uppgift, säger Martin Cullberg och fortsätter:

– Jag vet inte, de verkar bara helt chockade över att jag som advokat skulle kunna tänka mig att bli polis. Jag fick det intrycket när jag var på säkerhetssamtalet. Det var de mest bisarra frågor jag hört i hela mitt liv.

Polishögskolan nobbar Martin Cullberg. Foto: KVP/EXPRESSEN

Frågor om främmande makt

Han upplevde säkerhetsfrågorna som mycket ingående.

– De frågade mig om det var så att det skulle vara kriminella som hotat mig och som tvingar mig att söka till polishögskolan för att jag skulle infiltrera polisen och att de sedan i sin tur skulle använda mig för att få ut information, säger Martin Cullberg och fortsätter:

– En annan fråga var om jag reste och om jag då blivit kontaktad av främmande makt och att de skulle vara intresserade. De frågade om jag skulle lämna ut information till klienter och om jag förstod vilken förändring det skulle vara ekonomiskt att bli polis.

Martin Cullberg. Foto: Pressbild

Ingångslönen för en polis är cirka 25 000 kronor. Advokatbyrån Martin Cullberg omsatte 2017 för 13,6 miljoner kronor och gjorde under det året en vinst på 3,1 miljoner kronor.

– Jag sa att de fick kolla mig fram- och baklänges och de skulle inte hitta något. Det finns inget konkret. Men de tror alltså att det här skulle vara en risk för myndigheten.

Hur tror du att det här påverkar förtroendet för dig som advokat till tungt kriminella?

– Ingenting. Jag har talat om för mina viktigaste klienter att jag har sökt. De vet om det och har blivit förvånade men respekterar det och har lyckönskat mig.

"Kan inte bara lägga ned..."

Martin Cullberg säger att han tills vidare fortsätter att arbeta som advokat.

– Jag är extremt besviken. Det har varit en så lång process. Jag sökte i maj och gjorde alla testerna 27 augusti. Sedan dess har jag bara gått och väntat på besked. Jag har tvingats inrätta mig efter förutsättningarna  att det här skulle bli verklighet. Hela min familj har ställt in sig på det och varit beredda på stora uppoffringar. Rent ekonomiskt skulle det ju vara en väldigt stor skillnad och vi hade tänkt flytta till billigare boende.

Advokatbyrån Martin Cullbergs hemsida. Foto: Skärmdump

Kommer du att söka igen?

– Det är en spärrtid på 24 månader. I nuläget måste jag fundera över vad jag ska göra härnäst. Jag kan inte bara lägga ned, jag måste ju ha en försörjning.

Hur hanterar du den här besvikelsen? 

– Jag går och tränar. Pratar med bekanta. Det finns inte så mycket att göra. Jag tänker förstås på vad nästa steg ska bli. Det är en oerhörd omställning. Det är fortfarande som en chock. 

På förhand såg Martin Cullberg sina chanser att komma in som goda. 

– Det är ganska få bland dem som sökte i år som har bättre meriter än jag. Nu måste jag hantera det här.

Expressen har varit i kontakt med polismyndigheten som avböjer att lämna en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Kändisadvokaten Martin Cullberg säger upp sina anställda 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!