Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnadvokaten erkänner: Jag är informatör åt Kreml

Natalia Veselnitskaja, advokat och informatör.Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP/ TT
Donald Trump Jr mötte Veselnitskaja 2016 men säger att hennes uppgifter var vaga och ologiska.Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT

Ryska stjärnadvokaten Natalia Veselnitskaja mötte Donald Trump Jr 2016 med erbjudande om skadlig information om Hillary Clinton.

Nu erkänner hon sin koppling till den ryska makten.

– Jag är informatör åt Kreml, säger Veselnitskaja till NBC.

Mötet med Donald Trumps son ägde rum i Trump Tower ett halvår innan det amerikanska presidentvalet 2016.

Även svärsonen Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen Paul Danafort deltog i det omtalade mötet med ryska juristen Natalia Veselnitskaja.

Erbjöd information om Hillary Clinton

Efteråt framkom enligt uppgifter som läckte ut till New York Times att Veselnitskaja sagt sig ha uppgifter som kunde användas för att misskreditera Donald Trumps konkurrent Hillary Clinton.

Det omtalade mötet ägde rum i Trump Tower i New York i juni 2016.Foto: NATAN DVIR / POLARIS

Detta tillbakavisades länge av stjärnadvokaten. Hon hävdade att mötet handlat om orättvisa sanktioner mot Ryssland.

– Jag hade ingen information om Demokratiska partiet. Kanske tolkade de mig så för att de själva hoppats på det. Jag visste inte ens vilka som skulle närvara på mötet, sade Natalia Veselnitskaja då till det amerikanska tv-bolaget NBC.

Nu har hon vänt 180 grader och erkänner att hon har kopplingar till den ryska makten.

"Jag är advokat och informatör"

– Jag är advokat och jag är informatör. Jag har sedan 2013 aktivt kommunicerat med den ryska riksåklagaren, säger Veselnitskaja i en ny intervju med NBC.

Riksåklagaren i fråga är Jurij Chaika. Natalia Veselnitskaja har också tidigare varit gift med en biträdande transportminister i Ryssland och har som advokat anlitats av flera stora statliga företag.

Enligt New York Times ska Veselnitskaja även ha arbetat nära riksåklagaren Chaika i ett ett bedrägerimål mellan amerikanska justitiedepartementet och ett ryskt företag.

Jurij Chaika i möte med Vladimir Putin i september 2000.Foto: SERGEI VELICHKIN / AP/ ITAR TASS

Donald Trump Jr, presidentens äldste son, uppgav när mötet i Trump Tower efteråt blev en het potatis att det inte "ledde någon vart" och att han varit "tvungen att lyssna".

Han publicerade själv på sitt Twitterkonto mejlkonversationen angående uppgifter om att en tjänsteman på toppnivå erbjöd smutsiga uppgifter om Hillary Clintons kampank. Det var efter att New York Times kommit över mejlen.

"Om det är som ni säger gillar jag det, särskilt senare i sommar", svarade Trump Jr i ett av mejlen.

"Det var vagt och tvetydigt"

I en kommentar till New York Times hävdade han senare att stjärnadvokaten Veselnitskaja inte haft mycket att komma med vid mötet i Trump Tower.

– Veselnitskaja uppgav att hon hade information om att personer med kopplingar till Ryssland gett ekonomiskt stöd till Hillary Clinton, men det hon berättade var inte logiskt och hon var vag och tvetydig, uppgav Trump Jr.

Förre FBI-chefen Robert Mueller utreder om ryske intressen försökte rigga amerikanska presidentvalet 2016.Foto: CHARLES DHARAPAK / AP/ TT

Kopplingarna mellan Trump och Veselnitskaja är av de de saker som granskas av juristen och förre FBI-chefen Robert Mueller, som tillsatts av det amerikanska justitiedepartementet som särskild utredare av frågan om möjlig rysk inblandning i presidentvalet 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.