– Man tror att gammablixtar framför allt skedde i universums ungdom, så man förväntar sig inte att hitta gammablixtar i Vintergatan, säger Felix Ryde till SVT. Han forskar om gammablixtar på KTH och är förvånad över fyndet.
Internationella forskare har nämligen hittat ett solsystem i vår egen galax, Vintergatan, vars stjärna kan ge upphov till en gammablixt när den dör. Stjärnans egenskaper matchar exakt den typ av stjärnor som forskarna tror har gett upphov till tidigare gammablixtar.
Starkaste ljuskällan i universum
Gammablixten skulle i så fall bli den första i Vintergatan, och under en kort stund skulle den bli den allra starkaste ljuskällan i hela universum, enligt SVT.
– Supernovor och gammablixtar ser vi bara när de sker, så det är otroligt häftigt att kunna observera hur ett solsystem beter sig innan en explosion, säger Felix Ryde till kanalen.
På bara några sekunder kan en gammablixt generera lika mycket energi som vår sol utsöndrar på hela sin tio miljarder långa livstid, och skulle kunna skapa massutrotning om den nådde jorden, skriver SVT.
Den starka strålen gör att man kan se blixten även om den skjuts ut miljarder ljusår bort i universum.
Att stjärnan som forskarna upptäckt i Vintergatan kommer att skapa en gammablixt är dock inte säkert, och även om det skulle ske är jorden inte i farozonen eftersom blixtens stråle är väldigt smal och inte är riktad mot vårt håll.