Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärna kan skapa gammablixt – är universums kraftigaste explosion

NASA släppte för några år sedan en konstnärs tolkning av en gammablixt.
Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Bild på APAP, solsystem i Vintergatan som forskarna nu upptäckt.
Foto: Epa / European Southern Observatory

Gammablixten är universums starkaste explosion och skulle kunna orsaka massutrotning om den nådde jorden – och nu har forskare upptäckt en stjärna i Vintergatan som kan gå under i en gammablixt. 

Det skriver SVT Nyheter

– Man tror att gammablixtar framför allt skedde i universums ungdom, så man förväntar sig inte att hitta gammablixtar i Vintergatan, säger Felix Ryde till SVT. Han forskar om gammablixtar på KTH och är förvånad över fyndet. 

Internationella forskare har nämligen hittat ett solsystem i vår egen galax, Vintergatan, vars stjärna kan ge upphov till en gammablixt när den dör. Stjärnans egenskaper matchar exakt den typ av stjärnor som forskarna tror har gett upphov till tidigare gammablixtar. 

Starkaste ljuskällan i universum

Gammablixten skulle i så fall bli den första i Vintergatan, och under en kort stund skulle den bli den allra starkaste ljuskällan i hela universum, enligt SVT. 

– Supernovor och gammablixtar ser vi bara när de sker, så det är otroligt häftigt att kunna observera hur ett solsystem beter sig innan en explosion, säger Felix Ryde till kanalen. 

På bara några sekunder kan en gammablixt generera lika mycket energi som vår sol utsöndrar på hela sin tio miljarder långa livstid, och skulle kunna skapa massutrotning om den nådde jorden, skriver SVT. 

Den starka strålen gör att man kan se blixten även om den skjuts ut miljarder ljusår bort i universum.

Att stjärnan som forskarna upptäckt i Vintergatan kommer att skapa en gammablixt är dock inte säkert, och även om det skulle ske är jorden inte i farozonen eftersom blixtens stråle är väldigt smal och inte är riktad mot vårt håll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.