Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stine blev utskälld och varnad – nu ber Attendo om ursäkt

Efter Expressens granskning – vårdbiträdet varnades • Hör utdrag ur de inspelade samtalen i P1 Dokumentär.
Martin Tivéus, koncernchef på Attendo, skriver om händelsen på DN Debatt.
Foto: ATTENDO
Stine slog larm om situationen på Sabbatsbergbyns äldreboende – och fick då en varning av vårdbolaget.
Foto: OLLE SPORRONG

Under första vågen slog vårdbiträdet Stine Christophersen larm till Expressen om coronakaos på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.  

Vårdjätten Attendo, som driver äldreboendet, valde då att kalla upp visselblåsaren till ett möte där hon skälldes ut och fick en erinran, vilket P1 Dokumentär rapporterat om. 

Nu ber Attendo Stine Christophersen om ursäkt på DN Debatt

”Den medarbetare som blev utsatt förtjänar vår oreserverade ursäkt för det hon utsatts för”, skriver Martin Tivéus, koncernchef. 

– Jag tycker ändå att det är bra att jag fick en riktig ursäkt till slut, säger Stine Christophersen.  

Under måndagskvällen ber Attendos koncernchef Martin Tivéus om ursäkt till Expressens uppgiftslämnare, vårdbiträdet Stine Christophersen.  Hon larmade om kaoset på sin arbetsplats Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm under första coronavågen våren 2020. 

Därefter blev hon straffad av sin arbetsgivare, Attendo. Dagen innan midsommar förra året blev hon kallad till ett möte med Attendos regionchef – som berättade att hon skulle få en erinran om uppsägelse, vilket har skildrats i P1 Dokumentär

Koncernchefen: ”Inget annat än oacceptabelt”

 Stine Christophersen gjorde en ljudinspelning av mötet, där en person från huvudkontorets personalavdelning hörs säga: 

– Det är så illojalt tycker vi de osanningarna som gått ut och för det får du en erinran. 

DN Debatt skriver nu koncernchef Martin Tivéus: 

”Låt mig vara tydlig. Ingen medarbetare ska behöva bli utsatt för repressalier för att man påtalar brister, det är viktigt att slå fast. Den medarbetare som blev utsatt förtjänar vår oreserverade ursäkt för det hon utsatts för. Det var inget annat än oacceptabelt”. 

Stine Christophersen välkomnar debattartikeln och berättar att koncernchefen även bett henne om ursäkt privat.

– I lördags fick jag en ursäkt av Martin Tivéus. Jag fick blommor och ett kort, efter det har jag pratat med honom och han har bett om ursäkt. Huruvida jag får en ursäkt eller inte är den mindre delen av det här. Det reder ju inte upp situationen i slutändan, säger Stine Christophersen. 

Hon jobbar fortfarande kvar på Sabbatsbergsbyns äldreboende.    

Martin Tivéus lovar bot och bättring inom vårdkoncernen: 

”Vi påbörjar nu en obligatorisk utbildning i uppförandekod och meddelarskydd för samtliga chefer och kommer att diskutera frågan med medarbetare på arbetsplatsträffar. Händelsen visar att vi behöver öka förståelsen för meddelarskyddet, men också ett behov av att se över andra områden”, skriver han på DN Debatt.  

Stine Christophersen: ”Var verkligen som ett slagfält”

Under coronapandemins första våg, våren 2020, granskade Expressens reporter Karolina Skoglund situationen på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. 

Detta genom upplysningar från Stine Christophersen, och anonyma källor. 

– Vid ett tillfälle hade de boende dött så tätt att jag och en kollega rullade ut tre personer på rad när vi kom till jobbet. Det var verkligen som ett slagfält, sa hon till Expressen

Attendo har åtnjutit 133 miljoner kronor i statligt coronastöd under pandemin – och samtidigt valt att gett vd och koncernledning 4,8 miljoner kronor i bonusar under 2020, vilket har granskats av Aftonbladet

Under måndagskvällen har socialminister Lena Hallengren (S) skrivit ett Facebookinlägg där hon uppmanar Attendo att ”lägga korten på bordet”. 

https://www.facebook.com/lenahallengrenofficiell/posts/1247533438995447?__cft__%5B0%5D=AZXo-RYlSvLc62tbeQI6SawUxM2fdSgONFMOPbb6n9QbvrDuFS_0N-WzuDrstBCCuBm_wLuLijZKXYMKD8zUOus6V1Pkmxx2Eo-RgDPikUvxPM6No9t6EKw5zo9MhbqAuc_Mz8vjULLabkHf-_ULOJRM&__tn__=%2CO%2CP-R

TV: Vårdbiträdets larm: ”Många har dött – man känner sig otillräcklig”

Se Expressens avslöjande från maj 2020 om att flera boende med covid-19 dött på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.