Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stina, Fredrik, Fanny, Emil, Alexander, Carl, och Benjamin dog i olyckan

Sorg i Umeå efter kraschen.
Fredrik Sandgrens anhöriga orkar inte prata, men de vill visa den här bilden av honom – leende i samband med fallskärmshoppning. Foto: Privat / Privat
Johan Hellström, nära vän till Emil Söderholm, skriver i sorgen: ”Emil blev 26 år men som hans mor sa ställde han till med så mycket hyss och bus så han har levt dubbelt och hon upplevde att hon fått haft han i 52!” Foto: Privat / Privat
Amerikanske Benjamin Wilkinson förälskade sig i norra Sverige och fallskärmshoppningen – nu kämpar hans familj i USA för att få hem hans kvarlevor. Foto: Privat / Privat
Stina Hägglöf dog i olyckan. Hennes mamma har sagt, om dottern: ”Vi delade glädje och sorg”. Foto: Privat / Privat
Carls Edlings pappa Rolf berättar: ”Vi fick så mycket positiva omdömen om Carl. De beskrev honom som en talang och en entertainer'. Det var han. En riktig solstråle.” Foto: Privat / Privat
Alexander Karlssons familj skriver om sin saknade: ”Alexander fick alltför kort tid här på jorden. Hans minne kommer alltid att leva.” Foto: Privat / Privat
1 / 7

Stina, Fanny, Benjamin, Fredrik, Emil, Carl, Alexander.

För en vecka sen dog de och fyra andra när de skulle göra vad de älskade: Flyga upp och hoppa fallskärm.

Men flygplanet bröts sönder i luften och störtade till marken.

”Snälla dyk upp på jobbet på måndag. Nyp mig i armen och säg att detta inte har hänt. Smärtan är så outhärdlig”, skriver Johan Hellström, chefsinstruktör i fallskärmsklubben.

De ler på bilderna deras familjer valt ut.

Fredrik Sandgren iförd dräkten för fallskärmshoppning, Benjamin Wilkinson med hjälmen på, ombord på ett flygplan. Alexander Karlsson nära kameralinsen, leende. Stina Hägglöf skrattande med en blomsterkrans på huvudet, Emil Söderholm med huvudet kastat bakåt – också han i ett skratt. Carl Edling som spelar obrydd med armarna i kors – och ett bord kring kroppen – på ett flygfält, med ett leende på läpparna.

Nio personer dog i flygkraschen i Umeå söndagen den 14 juli. En vecka senare anordnades en minnesceremoni för dem i Umeå.

Här samlas de för att hedra offren.

– För en vecka sedan förändrades världen. Nio, fina och alldeles speciella människor miste sina liv, sa Magdalena Andersson, landshövding, i sitt tal vid minnesstunden.

Familjerna och vännerna minns offren som levnadsglada. Benjamins familj säger att han ”levde till fullo”, och att han inte tog något för givet. Stinas mamma har berättat:

– Stina var min bästa vän. Hon var den som fanns där i vått och torrt, för alla. Vi delade glädje och sorg.

Carls pappa Rolf berättar:

– Vi fick så mycket positiva omdömen om Carl. De beskrev honom som en talang och en ”entertainer”. Det var han. En riktig solstråle.

”Tomheten är total”

Fanny Jokiahos familj orkar inte prata, men de godkänner att hennes namn publiceras. Fredriks familj har inte heller något att säga än, men de vill visa en bild på honom.

Inte heller Emils familj orkar prata. Vännen Johan Hellström gör det i deras ställe.

– Emil Söderholm är av sina fallskärmsvänner oändligt saknad. Tomheten är total, säger han.

Han är chefsinstruktör i Umeå fallskärmsklubb. Han har känt Emil sen 2015 och berättar att de ger varandra speciella färdigheter – special skills, på engelska – i klubben. Emils var snällhet.

– Vi saknar hans special skill.

”Nyp mig i armen och säg att detta inte har hänt”

Via Facebook har Johan Hellström också berättat om Emil, i samråd med familjen som också har godkänt att hans namn och bild publiceras av Expressen.

”Emil blev 26 år men som hans mor sa ställde han till med så mycket hyss och bus så han har levt dubbelt och hon upplevde att hon fått haft han i 52! Vad han än gjorde kom han alltid undan med det. Gick aldrig att bli arg på honom.”

”Snälla dyk upp på jobbet på måndag. Nyp mig i armen och säg att detta inte har hänt. Smärtan är så outhärdlig.”

Alexanders familj berättar om sin saknade, som var utbildad pilot:

Alexander fick alltför kort tid här på jorden. Hans minne kommer alltid att leva.”

Nio personer dog i flygkraschen i Umeå söndagen den 14 juli. En vecka senare anordnades en minnesceremoni för dem i Umeå. Foto: SUNE GRABBE / SUNE GRABBE © SEIZE MEDIA

Nio personer – sju män och två kvinnor – dog i flygkraschen. Vad som orsakade olyckan är ännu oklart, men det är bekräftat att flygplanet bröts sönder i luften för att sen spinna och dyka mot marken.

När flygplanet störtade saknades en vinge. Dödsolyckan utreds av Statens haverikommission.

Nio personer miste livet i flygkatastrofen.