Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina Ekblad: Han är saknad

Foto: Emil Nordin

Skådespelarna Stina Ekblad, 58, och Erland Josephson lärde känna varandra i mitten av 1980-talet - och har sedan dess varit nära kollegor.

Sista gemensamma arbetet gjorde de för bara några år sedan i samband med en diktinläsning.

- Det var mitt sista och väldigt varma och starka minne av honom som jag bär närmast om hjärtat, säger Stina Ekblad.

Stina Ekblad och Erland Josephson spelade mot varandra i filmen" Amorosa" som kom 1986. Och det var i samband med inspelningen som paret lärde känna varandra. Nu sörjer Stina Ekbland sin bortgångna kollega och vän.

- Han är saknad. Han var så betydelsefull för så många och även för mig. Jag jobbade med honom i "Amorosa" framför allt, vilket var en väldigt berikande upplevelse och hans kunskap och hans oefterhärmliga humor givetvis, säger Stina Ekblad.

Hon fortsätter:

- Vi hade alltid en väldigt varm och god kollegial kontakt. Han var mycket på teatern även när han hade slutat spela och man tyckte alltid om att se honom där. Det var så mycket teater, poesi och humor runt honom.

Märkt av sjukdom

Stina Ekblads sista minne av Erland Josephson beskriver hon som "väldigt starkt". Det var i samband med att hon och hennes man för några år sedan producerade en cd-box med svensk poesi, där olika skådespelare läste in var sin klassisk dikt. Erland Josephson kom till studion för att läsa in dikter av Erik Johan Stagnelius.

- Det här var för bara några år sedan när han redan var märkt av sin sjukdom. Så kom han till studion och gjorde ett sådant underbart intryck med fantastisk känslighet och närvaro. Det tog ju lång tid för honom att få dikten inläst, det var svåra saker och der var dikter som handlade om liv och död. Hans gestaltning av dessa dikter på de här skivorna är något av det vackraste jag vet att lyssna till.

- Han hade också känsla för språket, rytmen och den här underbara rösten. Det var mitt sista och väldigt varma och starka minne av honom som jag bär närmast om hjärtat just nu när jag tänker på honom.

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.