Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina, 22: Många svenska vänner har valt att flytta hem

Expressen åkte till England för att prata Brexit med några av de många London-svenskarna.
Moa Wikberg, 27, bor i London och arbetar som dansare.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Svenska bageriet i London.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Tusentals svenskar reser varje år för att studera i Storbritannien.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

För snart ett år sedan lämnade Storbritannien EU – och vid årsskiftet införs nya regler för den som vill flytta dit.

Expressen åkte till England för att prata brexit med några av de många London-svenskarna.

– Jag är lite orolig. Det här påverkar mig väldigt mycket som student och arbetande här i Storbritannien, säger Stina Wigroth, 22 år från Halmstad.

Först i januari kommer det att märkas ordentligt att britterna lämnat Europeiska unionen. Då träder de nya reglerna i kraft, oavsett om ett avtal kring ett mjukare utträde hinner tas fram. Reglerna innebär att det blir svårare för EU-medborgare som vill flytta till Storbritannien och arbeta eller plugga. Vilket påverkar unga svenskars möjligheter att bosätta sig i England: 

– Vi får otroligt mycket frågor kring brexit. Folk är oroliga och undrar vad som krävs för att stanna. Många ungas dröm om att bo i London kommer tyvärr att krossas, berättar Charlotte Ågren, 33, som sedan flera år arbetar heltid med att driva forumet Londonsvenskar.

Moa Wikberg, 27, bor i London och arbetar som dansare.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Stor osäkerhet

Expressen har träffat några av de svenskar som är bosatta i London. De bekräftar oron – och berättar att osäkerheten är stor just nu. Moa Wikberg, 27 år, är en professionell dansare från Stockholm. När Expressen intervjuar henne har hon just klarat av ett arbetspass på Proud Cabaret Embankment, som erbjuder kabaréshower i West End. Hon funderar på hur brexit kommer att påverka hennes framtida karriär:

– Alla undrar väl vad som kommer att hända i just deras bransch. Mina kontrakt finns överallt i hela världen. Så jag kan vara här i två år, få ett annat kontrakt och flytta utomlands i ett år. Om jag har ett uppehållstillstånd här, kommer jag då att kunna komma tillbaka hit – eller kommer det bli problem med det?

Varför söker man sig just till London?

– London är en så mångkulturell stad, det finns så många olika kulturer här. Det är spännande, det är mycket som händer. Det är bara en väldigt skön vibe, säger Moa med ett brett leende innan hon går hem för en sen frukost.

Simone Öberg, 28, har bott i London i tre år.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Simone Öberg, 28, arbetar som butikschef på ett kafé i London. Hon har hittills bott här i tre år.

– Jag tycker inte om brexit alls. Folk kommer välja att plugga i Sverige eller andra europeiska länder där det inte är lika krångligt. Jag tror att mycket färre svenskar kommer att flytta till London, säger hon.

Tusentals svenskar studerar

Tusentals svenskar reser varje år för att studera i Storbritannien. En av dem är Stina Wigroth, 22 år, från Halmstad. Hon läser till psykolog. Stina arbetar även på Bageriet, en svensk brödbutik ett stenkast från Londons Covent Garden.

– Som tur är så har jag både mitt jobb och universitet säkrat, så att jag kan gå klart mitt kandidatprogram. Men därefter vet jag inte om jag kommer att kunna vara kvar. Det är mycket osäkerhet. Många av mina svenska vänner har valt att flytta hem som en följd av brexit, säger Stina.

Stina Wigroth, 22, pluggar till psykolog och jobbar extra på svenska Bageriet.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Hon tycker att det känns tungt att framtiden är så oviss. Enligt Stina är det svårt att veta hur hårt de nya reglerna kommer att slå.

– Det är svårt att drömma om någonting. Det är svårt att göra någon slags plan. Jag vill bli psykolog och jag tänkte gå färdigt min utbildning här i Storbritannien för att bli klinisk psykolog. Nu kanske jag inte har möjlighet att göra det längre. På ett personligt plan tar det mycket energi att hela tiden befinna sig i ett slags limbo.

Hur tror du att brexit påverka andra unga svenskar som vill åka till London för att jobba nästa år?

– Jag tror absolut att det kommer att påverka, för du har inte samma säkerhet som med EU, du har inte den fria rörligheten. Och i många fall måste man ansöka om uppehållstillstånd, som jag själv har gjort. Jag upplever att det inte finns samma intresse bland mina vänner att komma hit och jobba en termin eller några månader, nu efter brexit.

Johanna Hägglund, 26 år, har fått uppehållstillstånd.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Får stanna i fem år

En annan svenska i London som liksom Moa arbetar inom nöjesbranschen är Jonna Hägglund, 26 år, från Höllviken. Jonna försörjer sig som skådespelare och musikalartist.

– Jag har sökt tillfälligt uppehållstillstånd och har blivit godkänd, vilket betyder att jag får stanna här i fem år. Om fem år kan jag söka permanent uppehållstillstånd. Så jag har det rätt bra.

Vad förändras för dig med brexit?

– Har man fått uppehållstillstånd så måste man stanna i England och man får inte vara utanför landet mer än sex månader. Vilket har gett mig lite problem, jag skulle inte kunna ta ett jobb som är mer än sex månader långt utanför landet. Så det är lite tråkigt. Hade England varit kvar i EU så hade det inte varit ett problem, säger Jonna.

Kan det här innebära att svenska ungdomar väljer att inte flytta till London i framtiden tror du?

– Absolut, flyttar man inte hit före den 31 december så får man inte uppehållstillstånd, vilket betyder att man måste söka visum. Och det är mycket krångligare och dyrare. Plus att ska man studera i England nästa år så måste man betala högre terminsavgift. För då räknas man som internationell student, tidigare räknades man som medborgare. Så det blir både dyrare och svårare efter årsskiftet.

SÅ PÅVERKAR BREXIT SVENSKARNA:

■ Oavsett om det blir ett avtal eller inte så blir det från den 1 januari 2021 helt nya, mer restriktiva regler för den EU-medborgare som vill flytta till Storbritannien och arbeta.

■ Något visum kommer dock inte att behövas för kortare turistresor från EU-land.

■ Den fria rörligheten och rätten att flytta till Storbritannien och söka arbete försvinner. Britterna inför ett poängbaserat system: de som vill bosätta sig där måste ha jobb ordnat i förväg eller uppfylla vissa kriterier.

■ Man måste söka tillstånd för att få flytta dit. EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien nu måste ansöka om brittiskt medborgarskap eller uppehållstillstånd för EU-medborgare.

■ Det kan också bli dyrare med mobiltelefoni och reseförsäkringar.

■ Det blir krångligare och dyrare för EU-medborgare att studera vid brittiska universitet. EU-medborgare behöver studentvisum för att kunna studera och ett sådant kommer att kosta minst 3 500 kronor. Dessutom kan brittiska universitet från höstterminen 2021 ta ut betydligt högre avgifter för EU-medborgare. 

■ Blir det inget avtal förlorar Storbritannien tillgång till utbytesprogrammet Erasmus och Horizon Europe, ett ramprogram för finansiering av vetenskaplig forskning inom EU.

Kristofer Sandberg på plats i London.
Foto: Kristofer Sandberg
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, om Storbritanniens utträde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.