Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stina, 19, fast i stormen i Thailand: ”Det är rätt stressat här”

Stina Karlsson från Varberg är fast på Koh Samui. Foto: Privat
Chaweng Beach på Koh Samui. Foto: SITHIPONG CHAROENJAI / AP TT NYHETSBYRÅN
Fönster har tejpats för med kartonger. Foto: Privat
Andra föremål har bundits fast för att inte slitas i väg i stormen. Foto: Privat.

Turisterna flyr de thailändska öarna och färjor ställs in inför den tropiska stormen Pabuk.

19-åriga Stina Karlsson är på Koh Samui med två vänner.

– Det är rätt stressat här, säger hon.

Häftiga skyfall, vindar och höga vågor väntas på turistöarna Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui när den tropiska stormen Pabuk slår mot Thailand i dagarna.

Ingen officiell evakueringsorder har utfärdats men tiotusentals turister har redan flytt. De som stannar kvar uppmanas följa lokala myndigheters direktiv, rapporterar AFP.

– Öarna är nästan tomma. Uppemot 50 000 turister har lämnat sedan nyårsfesterna, säger en områdeschef på Koh Phangnan till nyhetsbyrån. 

 

Svenskarna fast på Koh Samui

Stina Karlsson, Jennifer West och Tilda Forsaeus från Varberg tog studenten i våras och är på en backpackerresa i Sydostasien sedan mitten av december. 

Planen är att resa fram till mars månad och sedan en vecka tillbaka är de på Koh Samui. I dag fick de beskedet att stormen Pabuk är på väg.

Det är den första tropiska stormen som väntas slå utanför monsunsäsongen på 30 år.

– Vi fick reda på det i morse när våra grannar på hotellet började prata om det. Det är ganska vindstilla nu men de tror att det kommer bli värre i kväll. Det ska bli rätt höga vågor och vissa tror att det kan komma upp till vårt hotell, säger Stina Karlsson.

Stina Karlsson, Jennifer West och Tilda Forsaeus reser i Sydostasien. Foto: Privat

Det är eftermiddag på Koh Samui och tjejerna är på väg tillbaka till hotellet för att ladda elektronik, eftersom elen förväntas försvinna när stormen drar in. 

Stormen Pabuk väntas slå mot Thailand

De har fått höra att stormen kan nå allt mellan 15 och 65 meter per sekund och är osäkra på vad de ska förvänta sig.

– Vi har bunkrat vatten, chips och lite frukost till i morgon. Vi försöker att ta det så lugnt som möjligt, det är rätt stressat här. Vattnet går åt och de håller på att tejpa för fönstren med kartonger.

– Vi skulle till nationalparken i går men efter en timma på båten vände de om för att vågorna var för stora. Alla flyg och båtar är avstängda så vi är fast på ön, säger Stina Karlsson.

– Jag är jävligt nervös, säger Jennifer West. 

Tjejerna har fått information om att hålla sig borta från stranden när stormen slår in, och vara i ett betonghus i stället för trähus. 

– Men stormen har inte kommit in än. Vi har ingen aning vad som väntar, säger Stina Karlsson. 

Ving, Apollo och Tui informerar

De svenska researrangörerna Ving, Apollo och Tui uppger för TT att de bara har ett mindre antal kunder i de drabbade områdena, men många frågor har kommit från resenärer i Thailand och Vietnam.

– Med anledning av stormen har vi skickat ett sms till alla kunder som befinner sig i något av de två länderna att hålla sig uppdaterade och följa uppmaningar från hotellpersonal och lokala myndigheter, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig för Tui i Sverige, till nyhetsbyrån.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att alla flyg har ställts in. Det var felaktigt.