Stim vill att fildelning ingår i internetpriset

Publicerad
Låt fri nedladdning av musik ingå i priset för internetuppkopplingen. Det tror intresseorganisationen Stim skulle lösa problemet med olaglig fildelning på nätet.
Intressant men tekniskt svårlöst, tycker skivbranschen.
Fri och laglig nedladdning av musik kan bli verklighet om internetleverantörerna – likt radiokanaler – sluter avtal med musikens rättighetshavare. Förslaget kommer från Svenska tonsättares internationella musikbyrå (Stim).

Befintlig modell

- Lösningen bygger på samma sorts lösning vi har överallt. Att den som sprider musiken måste ha en licens från den som har skapat musiken och från andra rättighetsinnehavare, säger Margita Ljusberg, informationschef på Stim, till TT.
Om förslaget ska bli verklighet måste alltså internetleverantörerna komma överens med musikens alla rättighetshavare, till exempel skivbolagen.
- Går det att hitta en sådan lösning är det ju inte längre illegal fildelning vi pratar om. Det är klart att en sådan lösning skulle vara intressant för alla, säger Ludvig Werner, ordförande i skivbranschens organisation Ifpi.
Men lösningen är bara intressant så länge det går att se hur många gånger en artist laddas ner, så att alla parter får rätt ersättning, påpekar han.

Oklar prislapp

Vad förslaget skulle innebära för konsumenterna i form av ökade internetkostnader återstår att se. Klart är dock att den fria fildelningen skulle gälla privatpersoner. Stora fildelningssajter som Pirate Bay ska fortfarande motarbetas, tycker Stim.
- Då är förslaget fullständigt obegripligt. Om man vill förbjuda sökmotorer, då har man inte så stor glädje av att kunna ladda ner saker för då kan man inte hitta dem, säger Piratpartiets vice ordförande Christian Engström, som däremot är nöjd med ett utspel från musikbranschen som inte går ut på att jaga fildelare.
- Det är positivt att de försöker tänka i nya banor, det är ett jättestort steg i rätt riktning.
Även de internetleverantörer som TT talat med är positiva till Stims idé.
- Det är ett positivt förslag som inte går ut på att jaga, döma och sätta dit, säger Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera.

Inte bara musik

Leverantörerna betonar samtidigt vikten av att kunden själv måste få välja om man vill ha ett fildelningsabonnemang. Förslaget innebär även en del svårlösta problem, som hur man går tillväga med rättighetshavare som inte finns representerade i Sverige.
Christian Engström nämner ytterligare en lucka i Stims förslag:
- Det är inte bara musik som finns på internet. Den här amnestin för fildelare, skulle den då gälla film och annat också frågar man sig, annars tillför den ju ingenting, säger han och fortsätter:
- Som förslaget ser ut nu innebär det ju att man ska lägga på ett okänt antal hundralappar varje månad på internetuppkopplingen, men att fildelarjakten fortsätter på samma sätt som tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag