Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stig Malm: Jag skäms över att vara socialdemokrat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Förre LO-ordförande Stig Malm är ett av ombuden till Socialdemokraternas extrakongress. Han är rasande över att ombuden inte är delaktiga i processen att välja en ny partiledare. 

- Det är ett rent spektakel som är ovärdigt ett socialdemokratiskt parti att behandla folk på det här sättet. Vi är valda för att gå dit och välja en partiledare, inte för att gå dit i stalinistisk anda och rösta på det vi blivit tillsagda, säger han till TT. 

- Jag är vald av medlemmar i en valkrets, där 17 ombud kandiderade och fem skulle väljas. Det var en stor apparat med alla medlemmar inblandade, och sen håller vi på med det här apspelet, det är förfärligt. Jag skäms över att vara socialdemokrat, säger Malm.

 Han anser att partiet måste ha en helt annan process för att välja en partiledare.

 - Vi skulle självklart ha en helt öppen linje. Om man har ett antal kandidater så ska man ju inte tala ned en del för att få en enda kvar. Ställ fram ett antal kandidater som får tala om vad de vill och låt sedan kongressen välja.

 Stig Malm anser att de partidistrikt som nu blockerar valet av ny partiledare måste ta sitt ansvar och öppet presentera sina kandidater.

 - Miljöpartiet har sju att välja på när de väljer nya språkrör. Kommunal med 600 000 medlemmar hade två att välja på. Och brittiska Labour hade flera kandidater, men vi håller på som om vi fortfarande är knutna starkt till Sovjetunionen, säger Stig Malm.

"Oerhört omoderna"

 - Vi framstår som oerhört omoderna. Jag har varit med i 100 år snart och har aldrig varit med om ett sådant apspel som den här gången. Det är förfärligt, vi lever på 2000-talet och då tillämpar man principer som är hundra år gamla och håller på och blockerar varandra för att få fram en kandidat.

 Enligt Stig Malm är det flera ombud som tycker att det är meningslöst att åka till kongressen och bara rösta på något förutbestämt.

 - Jag förstår dem, men jag tänker gå dit och säga vad jag säger nu, säger Malm.

Kent Härstedt också öppet kritisk

 Riksdagsledamoten Kent Härstedt är också ett av de valda ombuden till kongressen som är öppet kritisk.

 På Facebook skriver han att han är stolt och tacksam för att han blivit vald till ombud men fortsätter:

 "Frågan är bara – vad det är kongressen skall ta ställning till? Jag är djupt skeptisk till den process som nu äger rum för att vaska fram ny s-ledare. S måste starta en förnyelseprocess som också måste ombegripa valprocesser och partiets inre kultur!"

 Ett kongressombud med lång erfarenhet är tidigare ministern och Skansenchefen Anna-Greta Leijon.

 - Det här känns inte kul, säger hon.

 - Det är inte så enkelt och jag har ingen bra lösning. Men efteråt tror jag att vi måste sätta oss och ha en ordentlig diskussion.

 Hon tror och hoppas att valberedningen kommer med ett förslag i veckan.

 - Det är bra att partisekreteraren också avgår. Det är inte rimligt att det bara är Mona som får lämna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.