Stig Malm: Jag skäms över att vara socialdemokrat

Publicerad
Förre LO-ordförande Stig Malm är ett av ombuden till Socialdemokraternas extrakongress. Han är rasande över att ombuden inte är delaktiga i processen att välja en ny partiledare.
- Det är ett rent spektakel som är ovärdigt ett socialdemokratiskt parti att behandla folk på det här sättet. Vi är valda för att gå dit och välja en partiledare, inte för att gå dit i stalinistisk anda och rösta på det vi blivit tillsagda, säger han till TT.
- Jag är vald av medlemmar i en valkrets, där 17 ombud kandiderade och fem skulle väljas. Det var en stor apparat med alla medlemmar inblandade, och sen håller vi på med det här apspelet, det är förfärligt. Jag skäms över att vara socialdemokrat, säger Malm.
Han anser att partiet måste ha en helt annan process för att välja en partiledare.
- Vi skulle självklart ha en helt öppen linje. Om man har ett antal kandidater så ska man ju inte tala ned en del för att få en enda kvar. Ställ fram ett antal kandidater som får tala om vad de vill och låt sedan kongressen välja.
Stig Malm anser att de partidistrikt som nu blockerar valet av ny partiledare måste ta sitt ansvar och öppet presentera sina kandidater.
- Miljöpartiet har sju att välja på när de väljer nya språkrör. Kommunal med 600 000 medlemmar hade två att välja på. Och brittiska Labour hade flera kandidater, men vi håller på som om vi fortfarande är knutna starkt till Sovjetunionen, säger Stig Malm.

"Oerhört omoderna"

- Vi framstår som oerhört omoderna. Jag har varit med i 100 år snart och har aldrig varit med om ett sådant apspel som den här gången. Det är förfärligt, vi lever på 2000-talet och då tillämpar man principer som är hundra år gamla och håller på och blockerar varandra för att få fram en kandidat.
Enligt Stig Malm är det flera ombud som tycker att det är meningslöst att åka till kongressen och bara rösta på något förutbestämt.
- Jag förstår dem, men jag tänker gå dit och säga vad jag säger nu, säger Malm.

Kent Härstedt också öppet kritisk

Riksdagsledamoten Kent Härstedt är också ett av de valda ombuden till kongressen som är öppet kritisk.
På Facebook skriver han att han är stolt och tacksam för att han blivit vald till ombud men fortsätter:
"Frågan är bara – vad det är kongressen skall ta ställning till? Jag är djupt skeptisk till den process som nu äger rum för att vaska fram ny s-ledare. S måste starta en förnyelseprocess som också måste ombegripa valprocesser och partiets inre kultur!"
Ett kongressombud med lång erfarenhet är tidigare ministern och Skansenchefen Anna-Greta Leijon.
- Det här känns inte kul, säger hon.
- Det är inte så enkelt och jag har ingen bra lösning. Men efteråt tror jag att vi måste sätta oss och ha en ordentlig diskussion.
Hon tror och hoppas att valberedningen kommer med ett förslag i veckan.
- Det är bra att partisekreteraren också avgår. Det är inte rimligt att det bara är Mona som får lämna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag