Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stig Larsson: Därför skadade jag mina sexpartners

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stig Larsson.
Foto: Suvad Mrkonjic

För att vara en uppburen författare lever han ovanligt nära samhällets botten. Stig Larssons nya biografi hyllas av kritikerna.  Men de sadomasochistiska inslagen - där författaren beskriver hur han plågar unga, självdestruktiva tjejer i sängen - väcker frågor.

– Jag kan fortfarande inte känna dåligt samvete, det vore att hyckla, säger han till Expressen.

När det känns att det håller på ta slut (Albert Bonniers förlag) är omskriven som en plågsam bekännelse av ett fattigt och drogat författarliv fyllt av smärta och dekadens.

I boken avhandlas allt från ett möte med kronprinsessan på Spy bar till livet hemma i ettan på Lilla Essingen. Andra delar av biografin är mer svårsmälta. De om självupplevt sadomasochistiskt sex där tjejer skärs med rakblad och piskas fastbundna.

Du skriver bland annat om sex med unga tjejer med självskadebeteende. 

– Ordet existerade inte på den tiden. Du måste tänka på att det här var sent 80-tal och tidigt 90-tal och då existerade inte begreppet.

"Visste inte om det"

Att begreppet inte existerade måste ju inte betyda att problematiken inte fanns?

– Jo, men du visste ju helt enkelt inte om det. Jag hade ingen aning om det. 1987 var första gången jag fick uppmaningen om att göra det.

Att skära en tjej?

– Ja. Det hade inte varit en enda artikel om det.

Det jag undrar när jag läser är om du reflekterat över hur de tjejer du haft sex med mår - i och utanför sängen?

– Jo, men jag kände ju dem även när vi inte hade sex. Vi var ju kompisar, åkte till och med på semester. De lurade mig med att säga att det gav dem endorfinkickar. Jag ska säga dig att jag var helt chockad, desillusionerad, första gången. Förmodligen var jag en cool snubbe liksom, men det tog över tio tjejer innan jag slutade smita runt det hela.

"Fick inget utav det"

Du försökte smita runt, du ställde inte upp först?

– Tänk så här: en tjej säger till mig "kan inte du slå mig?" och jag säger "nej, det har inte jag någon lust med". När det har gått tillräckligt många tjejer, säg tio tjejer, så tänker du till slut "vad fan, om de nu vill det så fine, jag kan göra det som en gentleman". Jag fick inget utav det, jag är ingen sadist. I början var det väldigt pinsamt för jag visste inte hur man skulle göra.

Du menar att det aldrig var på ditt initiativ? 

– Nej, jag har inte den läggningen. Det var tjejerna som tyckte jag var töntig som inte visste något om det här. Som kille känner du dig väldigt bortgjord när tjejerna tycker att du är en tönt som inte har något vett. Jag tyckte att det var obehagligt ska jag säga dig.

Jag fick ett helt annat intryck när jag läste intervjun i Sydsvenskan (11:e november). Nu läser jag innantill. Jens Liljestrand skriver " Det finns en obehaglig scen där en tjej börjar gråta när du binder, piskar och sen har analt samlag med henne och du svarar: "  Ja, det kunde ju ha gått riktigt åt helvete. Tänk om hon hade anmält mig!" Det låter som att detta var något du själv ville. 

– Ja, men det här var... låt oss säga 1993. Då hade jag varit med om det så många gånger att jag tyckte att det var normalt, det var så väldigt många tjejer som ville det. Det var helt och hållet på deras uppmaningar. Jag kan fortfarande inte känna dåligt samvete, det vore att hyckla. Det var faktiskt så att de ville, och vad ska jag göra åt det? Jag la av när jag märkte att tjejerna for illa.

"Var naiv"

Hur märkte du att de for illa?

– Jag kunde till slut räkna ut att det här måste göra så jävla ont att det inte är okej. Jag hade haft en sexrelation och varit kompis med en tjej i fyra år. Jag var naiv först men sedan insåg att det inte var en endorfingrej utan att hon ville vara med om smärta. Hon skrev en novell om hur hon drogade mig och åt upp mig levande inför min katt.

Du säger i intervjun i Sydsvenskan att tjejer vill en sak men säger en annan, det låter generaliserande? 

– Ja, det kan man i och för sig säga men i verkligheten är det på det sättet att tjejer spelar spel. Som kille måste du lära dig att avläsa det där för annars kan du inte hålla på med sex. Sista gången jag höll på med det sadomasochistiska var för 20 år sedan. Men rätt många av mina killkompisar har torskat för våldtäkt när tjejerna varit med på det. Jag känner de killarna och vet att de aldrig skulle våldta en tjej. I dag tror jag till och med att det finns en folklig opinion emot tjejer som anmäler killar. Tjejer anses i dag vara glorifierade madonnor. Det är de minsann inte. Tjejer beter sig som svin ofta. Du är tjej, du blir arg på mig när jag säger det. Men vad fan ska jag ljuga för dig för?

"Tjejer kan vara jävligt oschysta"

Tror du att dina uttalanden, det du säger till mig och sagt i tidigare intervjuer, varit lika "accepterade" om du inte hade varit omfamnad av kultureliten? 

– Det tror jag inte spelar någon som helst roll. Nu är du tjej och förmodligen arg på mig, det hör jag på dig. Jag är positivt inställd till de unga feministerna men det finns något negativt för alla parter och det har att göra med grundinställningen att tjejer är schysta och att killar kan vara svin. Man kalkylerar inte med att tjejer kan vara jävligt oschysta. Jag har haft tur att aldrig ha hamnat i närheten av tjejer som varit oschysta. Kanske på grund av någon intuition, vad vet jag.

Ändå säger du - fastän du inte träffat några själv - att tjejer ofta är svin. Vad baserar du det på, dina vänner?

– Jag baserar det på mina kompisar, polare till mig. Jag litar på dem och tror inte att de ljuger för mig. Jag tycker att det är ganska obehagligt att leva i samhälle där du har tabun, till exempel att kvinnan per definition aldrig är ond. Kvinnor som mördat män har gått fria. Först när de mördar den tredje mannen med 30 knivhugg börjar man reagera. Hade det varit en man som gjort likadant hade det varit helt annorlunda. Jag menar att vi lever i ett samhälle - och det här är inte kvinnans fel utan sådana som du som är journalist - där män förtrycks. Män förtrycks mer av kvinnor i dag än vad kvinnor förtrycks av män.

Är det något som jag bidrar till, menar du, i egenskap av journalist?

– Ja, därför att det är tidningarna och kvinnliga journalister, som du, som bidragit till detta väldigt olyckliga faktum. Det som gör att killar drar sig för att gå in i relationer och att oskyldiga tjejer drabbas. Det har att göra med den hätska feminismen. Jag stöder feminismen så länge den inte är hätsk och manshatande. Jag är pro-feminist, men jag tycker inte att killar ska kalla sig feminister, det låter löjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.