Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stig Engströms okända brev om Palmemordet

Skrev ett brev där han två år efter mordet erbjöd ”inside information”. Hör Expressens reporter Claes Petersson om avslöjandet.
Stig Engström.
Foto: SVT
”Skandiamannens” egna ord om Palmemordet.

KALMAR. Här är Stig ”Skandiamannen” Engströms egna ord om Palmemordet.

Två år efter mordet erbjöd han ”inside information” i ett hittills okänt brev, där han beskriver sig själv som ett av polisens huvudvittnen.

– Han skriver att han var villig att berätta om Palmemordet, säger barndomsvännen Olle Madebrink, 84, som nu förhörts av polisen.

Beskedet kom i februari, 34 år efter mordet på Sveavägen.

Senast i juni väntas Palmegruppens åklagare Krister Petersson presentera någon form av lösning på Palme-mordet.

Och med bara veckor kvar till den utlovade presentationen står det klart att polisen fortsatt att kartlägga den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

Enligt Expressens uppgifter har Palmegruppen under den senaste tiden gjort förhör kring Engströms barndomsrötter i småländska Nybro.

Sedan tidigare står det klart att polisen förhört och låtit DNA-testa flera släktingar. En annan som förhörts är barndomsvännen Olle Madebrink, 84, som var en av Stig Engströms närmaste vänner från barndomsåren i Nybro. 

När Expressen besöker Madebrink på en uteplats vid bostaden i Kalmar berättar han om förhöret med två utredare från Palmegruppen som skedde den tredje mars i år.

BARNDOMSVÄN FÖRHÖRD. Olle Madebrink, 84, i Kalmar förhördes i början av mars av Palmegruppen om sin barndomsvän Stig Engström. Här med ett brev från Stig Engström.
Foto: CLAES PETERSSON

För polisutredarna berättade Madebrink, som tidigare drev en av landets största bolag för bussresor, att han har svårt att se barndomsvännen som en möjlig mördare och gav detaljer från deras livslånga vänrelation fram till Engströms död i juni 2000.

De träffades när Stig Engström som elvaåring kom till familjens hemtrakter i Nybro från Indien, där fadern arbetat för Svenska Tändsticksaktiebolaget.

– Vi lekte oerhört mycket och hängde ihop nästan jämt. Vi gick i Folkskolan ihop och sedan de två första klasserna i realskolan. Våra föräldrar hade också sommarställe på samma ställe, Revsudden, så även på somrarna var vi ihop, berättar Madebrink.

En tid efter förhöret med Palmegruppen överlämnades nyligen ett brev till Olle Madebrink, som han erbjudit polisen men som Palmegruppen ännu inte tagit del av.

Skrev brev om mordet

Brevet överlämnades till Madebrink från en annan av Stig Engströms barndomsvänner, som på grund av sin höga ålder börjat se över gamla brev och handlingar. 

– Han samlade ihop sina papper och hittade breven. Han skulle egentligen slängt dem men kom på att Stig varit min vän sedan ung ålder och ville ge dem till mig.

Det visade sig att Stig Engström, med sin säregna och närmast perfekta handstil, skrev om mordet på Olof Palme i ett av breven:

”Om ni vill så gör jag gärna en resumé runt alla tossigheter vid och runt Palme-mordet. En inside-information med många komiska detaljer - mitt i allvaret. Jag är ett av polisens kronvittnen och befann mig 20 meter ifrån mordplatsen när skotten föll”. 

BREVET FRÅN STIG. Stig Engström skriver i ett brev 1988 till en vän om Palme-mordet.
Foto: PRIVAT

Brevet skrevs enligt Madebrink 1988, två år efter mordet, och var skrivet inför en återföreningsfest med gamla skolkamrater från Nybro.

På festen hade Engström sedan, liksom i andra sammanhang, beskrivit en form av hjälteinsats på brottsplatsen där han försökte rädda livet på Olof Palme.

– Han berättade att han var den första framme, lade honom i framstupa sidoläge och gav honom konstgjord andning. Det berättade han på den träffen vi hade, säger Olle Madebrink.

Den beskrivningen har senare avfärdats då inga andra vittnen styrker Engströms skiftande beskrivningar av vad han gjort på brottsplatsen.

”Blev mobbad”

Olle Madebrink beskriver hur Engström hade en lycklig barndom där de bland annat umgicks i sitt gemensamma sommarparadis Revsudden vid Kalmarsund.

I brevet skriver Stig Engström dock att han blev mobbad:

”Minns så väl att jag blev ordentligt mobbad trots att jag var vit och smålänning med riktig dialekt osv”. 

Olle Madebrink:

– Jag har inget minne av det, utan snarare tvärtom att han var duktig i idrott, hade fördelaktigt utseende och var populär bland kamraterna. Det är väl möjligt att det kan ha handlat om någon form av avundsjuka mot honom men jag har inget minne av det. 

UMGICKS I SOMMARPARADISET. Barndomsvännen Olle Madebrinks bild på Stig Engström. Han beskriver deras barndoms somrar på Revsudden utanför Kalmar där de bland annat seglade.
Foto: PRIVAT

Madebrink berättar att han vid förhöret med Palmegruppen inte kunde säga något som  pekar på Stig Engström som en möjlig Palme-mördare. 

Stig Engström hade, såvitt Olle Madebrink vet, ingen vapenkunskap eller aggressiva tendenser.

– Jag upplever Stig som världens mest normala människa. Som precis vem som helst.

Det är en åsikt han också delar med släktingar och andra vänner, som är kritiska till uppmärksamheten kring Engström.

– De är väldigt ledsna. Nästan alla beskriver att han var en person som inte kunde göra en fluga förnär. Alla släktingar försvarar honom och är övertygade om att det är en omöjlighet. 

– Det fanns inte den minsta antydan till något gällande vapen eller fientlighet. Han talade aldrig illa om Palme med mig. 

POLISENS BILD. Polisens bild på Stig Engström kort efter mordet, då han uppmanades ta på sig samma kläder som under mordkvällen.
Foto: POLISEN

Olle Madebrink och Stig Engström behöll kontakten sedan Engström i sena tonåren lämnat Småland för Stockholm.

Vännerna träffades på flera jubileumsfester och middagar, bland annat när Madebrinks bolag 1989 hyrde in sig i Stockholms stadshus för företagets jubileumsfest. Madebrink besökte vid det tillfället också Stig Engström i Skandia-huset.

Deras sista kontakt var på telefon inför Madebrinks födelsedagsfirande den 16 juni 2000. 

Stig Engström var bjuden men dök oväntat aldrig upp på festen. 

Istället, enligt beskrivningen av Engströms sista tid i boken ”Den osannolika mördaren”, visade det sig att han samma dag tagit livet av sig i bostaden i Täby. 

Först tio dagar senare, den 26 juni 2000, hittades han död bredvid en urdrucken whiskyflaska och tömda förpackningar med starka värktabletter.

Expressen har sökt åklagare Krister Petersson.

Engström utpekad som Palmes mördare

• Två minuter före mordet, klockan 23.19, stämplade Stig Engström ut från arbetsplats i Skandia-huset på Sveavägen och hamnade mitt i Sveriges största morddrama.

• Med sina vittnesmål och utspel i pressen försökte han göra sig känd som brottsplatsens hjälte med uppgifter om att han försökt rädda livet på Palme. Uppgifterna har dock avfärdats och han har i stället kommit att utredas som eventuell mördare. 

• Engström hade redan tidigt, i mordutredningens början, utretts. Denna utrednings lades dock ner i samband med att PKK-spåret inleddes. 

• I samband med en granskning av tidningen Filter, där han presenterades som lösningen på mordet, påbörjades ny utredning kring Engström. De första förhören skedde såvitt känt hösten 2017.

• De nya uppgifterna visade att han hade viss egen vapenvana, en möjlig tillgång till vapen genom en vän och ett möjligt motiv i form av en kritisk inställning till Palme. 

• Granskningen kring Stig Engström har också visat att han i teorin kan ha mött paret Palme på väg till bion ett par timmar före mordet, sedan han varit utanför Skandia-huset runt klockan 21.

• Kritiker har dock rest frågetecken kring spåret, exempelvis vad gäller tillgång till vapen vid just det specifika tillfället och de små tidsmarginaler som skulle kunna göra honom möjlig som gärningsman. Nu levande personer i hans närmaste krets, exempelvis exfrun, har också avfärdat honom som eventuell mördare.

Expressens Tommy Schönstedt var första reportern på plats på Sveavägen när Olof Palme mördades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.