Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stig Engströms lögner till exfruarna

Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.
IFRÅGASÄTTS. Stig Engströms vittnesuppgifter om sin roll på mordplatsen har starkt ifrågasatts.
Foto: SVT
”Skandiamannen”.
Foto: SVT
Lisbet Palme och Olof Palme 1985.
Foto: PETER JORDAN / ALAMY/IBL

Kanske en lögnare.

Men ingen mördare.

Den bilden har delar av Engström-släkten efter Palmeåklagarens besked om Skandiamannen.

Även inför exfruarna tog han sig den, av allt att döma, påhittade hjälterollen.

På natten den första mars 1986, timmarna efter Palmemordet, sägs Stig Engström ha kommit hem till dåvarande hustrun i Täby-villan.

Enligt vad som är känt, genom dåvarande hustruns berättelse, blev detta första gången han berättade sin märkliga historia om rollen på mordplatsen.

– Han berättade sakligt vad han hade sett när han kom hem, berättade exfrun för journalisten Thomas Pettersson.

I intervjun med Pettersson fortsatte hon, trots journalistens faktapåståenden om uppenbart felaktiga uppgifter, att försvara exmaken.

– Vi hade ett ärligt förhållande. Jag upplevde inte att han ljög eller undanhöll något för mig. 

Hjälterollen styrks ej av vittnen

Den genomgång av vittnesuppgifter som gjorts, både av Palmegruppen och av magasinet Filter, visar dock tydligt att inget av de många vittnena från mordplatsen någonsin sett Engström i den roll han själv beskrivit som en person som försökt rädda livet på Palme. 

Även till sin första fru, som han var gift med på 1960-talet, gav han en historia med vissa likheter och där han var ett vittne som var ”först fram”.

– Jag kommer klart ihåg att han berättade att han arbetat sent, kom nerför trapporna  och att han sedan kom först fram, har den första exfrun berättat.

Åtminstone delar av släkten har numera, delvis efter Palmeåklagarens presentation på onsdagen, accepterat att Stig Engström farit med osanning om sin roll på mordplatsen.

– Det är osäkert vad han egentligen gjorde. Det är det, säger Stig Engströms svägerska.

Hon poängterar dock att hon, som fru till Stig Engströms avlidne bror, kom in i släkten först 1995 och inte har någon klar bild över Engströms berättelser till släkten.  

– Under min tid har mordet på Palme aldrig diskuterats i Engström-släkten och hur han hanterat det vet jag inte. 

Ljög för de närmaste

Barndomsvännen Olle Madebrink har försonats med tanken att vännen troligen har ljugit.

Inför flera av barndomsvännerna spred Engström bilden av sig själv som en hjälte. 

– Jag tror definitivt att han även ljugit för sina närmaste. Han kom till en klassträff och berättade att han var den förste vid Palme och lade honom i framstupa sidoläge. Men inte en enda människa av 20 vittnen har sett honom vid ett enda tillfälle. Det är ett mysterium. 

Barndomsvännen förklaring:

– Han var inte mytoman, men åt det hållet.

Men även om han kan vara en lögnare har Engströms närmaste släktingar och vänner varit tydliga med sin bild att han omöjligen kan vara en mördare.

En annan tidigare klasskamrat har dock en annan uppfattning, som han berättar om i en intervju med tidningen Barometern:

– På något känns det som om utredningen har prickat rätt; jag tror att Stig Engström är rätt person. Just därför att jag gått i samma klass som honom har gjort det här väldigt intressant att följa.

Men för de närmaste har inte inställningen ändrats efter onsdagens presskonferens.

Stig Engström kan ha ljugit men är inte Palmes mördare. 

– Han har fabulerat på olika sätt och ville framstå som ett viktigt vittne för att få kärlek, uppmärksamhet och bekräftelse, säger Madebrink.

Chefsåklagaren visade upp de här tv-bilderna på utpekade mördaren under pressträffen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.