Stig-Björn Ljunggren tror det vänder för S

Publicerad
Uppdaterad
Krav på avgång, uppretade tjänstemän och intern kritik.
S-ledaren Håkan Juholt fortsätter att ha det tufft.
Men den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att opinionen kan vara på väg att vända - till Juholts fördel.
- De här tjuvnypen förstärker bilden av att Juholt är utsatt för en konspriration, säger han.
Trots den senaste tidens turbulens kring Håkan Juholt tror statsvetaren Stig-Björn Ljunggren att S-ledaren står pall.
- I det här läget kan han ta nästan hur mycket som helst. Enskilda debattörer spelar ingen roll i det här läget och sms:et är bara en bekräftelse på sådant vi vet förekommer. Jag tror han är hårdhudad och det ingår i hans personlighetstyp att inte gräva ner sig. Det här väcker också viss beundran att han står på sig, säger Ljunggren.'

"Blir tydligare"

Han tror dessutom att den kritik som riktas mot Juholt kan vändas till något positivt.
- Det väcker sympati och de här tjuvnypen från sms:en förstärker bilden av att Juholt är utsatt för en konspriration mellan mediernas hunger på det här, alliansens försök att få bort någon som kan hota dem i valet 2014 och de som blivit bortsopade i sosseeliten. Den konspirationen tycker man bara blir tydligare, säger Ljunggren.
Hur lång tid har han på sig att vända skutan?
- Fram till vårkanten och då är jag generös. Han har fått några månader på sig att vända det här. Han är villkorligt frigiven. Han ska i första hand kunna få fram en politisk linje som partiet kan stå för. Man måste få i gång oppositionspolitiken på ett sådant sätt att man fångar upp missnöjet rent allmänt i samhället och lyckas visa att alliansen är ganska handlingsförlamat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag