Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stig-Björn Ljunggren om M- krisen: "Mycket att leva upp till"

"De som har avsatt henne har rätt stor bevisbörda att leva upp till", säger Stig Björn Ljunggren, statsvetare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna och en ny kandidat ska utses. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna och en ny kandidat ska utses.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren svarar på frågor om M-krisen.

– De som har avsatt henne har rätt stor bevisbörda att leva upp till, säger Ljunggren i Expressen TV.

Vad säger du om dagens besked?

– Talet hon höll var det bästa jag hört på länge. Jag trodde hon skulle klämma till med att hon skulle stanna kvar. Men hennes slutsats var nog ganska rätt, det var ett logiskt beslut efter den situation som uppstått, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i Expressen TV.

Kinberg Batra hade trots avgångskraven från förbunden en svag majoritet av de totala rösterna. Hade hon inte kunnat ställa upp för omval?

– Ja, det hade hon kunnat göra. Samtidigt är det som hon sa i talet: "Partiets problem börjar inte med mig och går inte över för att jag slutar". Om då en ny partiledare är rätt person att lösa problemen återstår att se. De som har avsatt henne har rätt stor bevisbörda att leva upp till.

 

LÄS ÄVEN: Risk för inbördeskrig efter Kinberg Batras avgång 

 

Anna Kinberg Batra. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Moderaterna måste bestämma sig om SD"

Finns det någon självklar som kan ta över och styra Moderaterna i rätt riktning?

– Nej, det finns det väl inte. I alla fall inte utan att man bestämmer sig för hur man ska hantera Sverigedemokraterna. Det är det som det kokar ned till, och oavsett vem som tar det beslutet kommer de att få en stor klagokör mot sig. 

– Oavsett vem som tar över nu så kommer ledartröjan att ligga mer hos Centerpartiet och Annie Lööf. Det beror lite på vem de väljer, på så sätt är det mycket spännande.

Hon nämnde återigen att hon inte ångrar närmandet till SD. 

– Det var väl rätt, men det hon möjligtvis sa i undertexten var väl att hon inte riktigt lyckades kommunicera det på ett sätt som landade där det borde ha gjort. Spekulationerna fortsatte efter det här om vad de egentligen menade.

Hur tror du att det är inom M just nu?

– Nu är det många som har hållit sig undan som kommer att dyka upp i alla möjliga trevliga sammanhang. Det är synd att Allsång på skansen inte går längre, då hade de suttit där längst fram. 

 

LÄS ÄVEN: Det här händer i Moderaterna nu 

 

Anna Kinberg Batra meddelade sin avgång under en presskonferens på fredagsmorgonen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Kommer ångra sig om misstroendet mot Hultqvist"

Hur blir det nu för alliansen?

– Det vi är mest nyfikna på är om de tänker fortsätta att försöka avsätta Hultqvist. Tänker de i det här läget att kasta in Sverige i en regeringskris, där de då kommer att få bollen i så fall. Avsätter de försvarsministern avsätter de i princip statsministern. 

Kommer man genomföra misstroendevotum mot försvarsministern?

– Jag tror att man kommer att ligga lågt, och inse att det här inte riktigt var modellen för att vinna tillbaka väljare. Det är viktigare att förbereda sig inför valet och de problem som Sverige har.

Hur tror du att regeringen reagerar?

– De har egna problem som jag tror att de är glada att de får sköta nu i lite mer skugga. Sedan finns det alltid en risk att de blir lite slappa när det stormar kring Moderaterna, och vice versa. De här två partierna är beroende av varandra för sin egen utveckling.