Stig-Björn Ljunggren.
Stig-Björn Ljunggren.

Stig-Björn Ljunggren: Inte orimligt att han tar time out

Publicerad
Uppdaterad
Det kan bli svårt för Håkan Juholt att fortsätta leda partiet om utredningen mot honom blir lång.
- Det är inte helt orimligt att han tar en time out, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Socialdemokraternas partiledare är nu föremål för en förundersökning. Håkan Juholt misstänks för bedrägeribrott. Att han nu utreds är inte förvånande anser S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
– Jag har svårt att tänka mig att dagens opinionskänsliga jurister inte skulle inleda en förundersökning. Jag tror att man ska ta med det i beräkningen, säger han.
Men ett som stårt klart är att partiet nu måste samla sig.
– Nu bör Juholt tillsammans med en jurist och några ur partiets ledning samråda hur man ska hantera det här, säger Stig-Björn Ljunggren.
– Det är inte helt orimligt att han tar en time-out, fortsätter han.

"Nya förmågor"

Att ha en partiledare för djupare granskning håller inte.
– Det kanske nu kan bli tillfälle att skicka fram andra förmågor, säger Stig-Björn Ljunggren.
Men allt beror på hur länge utredningen mot Juholt kommer att pågå.
– Den kan läggas ner efter två dagar, och det är mitt tips, säger Stig-Björn Ljunggren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag