På segerdagen mot Nazityskland i maj i år hölls den första militärparaden på Röda torget i Moskva sedan Sovjetunionens fall. Foto: SCANPIX
På segerdagen mot Nazityskland i maj i år hölls den första militärparaden på Röda torget i Moskva sedan Sovjetunionens fall. Foto: SCANPIX

Stig Bergling: "Därför behöver vi FRA-lagen"

Publicerad
Uppdaterad
Allt tal om avspänning mellan Ryssland och omvärlden är nonsens. Kalla kriget avslutades aldrig i Ryssland. Den ryska generalstabens underrättelsetjänst - FRA:s huvudmotståndare - har gjort underverk med landets försvar.
Därför behöver vi den nya FRA-lagen. Med den torde den gamla ryska paranoian snart bryta ut.
Det skriver i dag Stig Bergling, tidigare spiondömd och Säpo-anställd, samt överste i ryska underrättelsetjänsten på 70-talet.
Bergling skriver: Nu gäller det bara för svenska folket att acceptera den nya FRA-lagen. Politikernas klåfingrighet får inte störa FRA:s arbetsro.
I den heta debatten om den nya FRA-lagen måste man ha några saker klart för sig. Sveriges säkerhet är helt beroende av ett fungerande försvar. FRA:s signalspaning mot Sovjetunionen/Ryssland har gamla traditioner och det torde vara en stående order för FRA att bedriva den med full kraft. Därför vore det olyckligt om politikernas klåfingrighet störde FRA:s arbetsro.

Försvarsutskottet säger sig inte ha blivit informerat om att FRA bedriver kvalificerad signalspaning mot Ryssland. Det ska knappast behövas någon information. Har man inte förstått något så grundläggande har man inget i försvarsutskottet att göra. Allt tal om avspänning mellan Ryssland och omvärlden är nonsens. I själva verket har i stort sett hela ansvaret för Rysslands försvar, under tiden som upprustning i alla avseenden ägt rum, vilat på den ryska underrättelsetjänsten GRU och i viss mån den civila säkerhetstjänsten FSB (som framför allt sköter inrikes uppgifter).

Det kalla kriget
avslutades aldrig i Ryssland, samtidigt som resten av världen lät sig duperas om avspänning och fred. Den ryska generalstabens underrättelsetjänst (GRU) har vuxit sig så stark att den blivit en stat i staten. GRU får alltid sista ordet i försvarsfrågor och deras beslut kan inte överklagas. Den reguljära ryska armén har legat i träda i väntan på att få nytt materiel, teknik, strategi och en bättre förmåga till analyser. GRU har gjort underverk med det nya ryska försvaret som inte ger sig in i operationer om inte analysen är att det leder till seger. Detta är orsaken till att Ryssland inte har visat sig så mycket på den internationella arenan de senaste femton åren.
Stig Bergling.

Under mina fyra år
i Libanon, som drusernas säkerhetspolitiska rådgivare i slutet av inbördeskriget på 90-talet, litade de drusiska beslutsfattarna uteslutande på analyser från den ryska generalstaben. Det militära tänkandet sköttes av GRU. Jag fick lära mig att nyckelordet i den ryska analysen var väntan. Under tiden denna oändliga väntan ägde rum, rusade motståndarna fram och bekämpade till slut varandra i brist på långtgående analysförmåga. I regel kunde den drusiska milisen sitta på åskådarplats och se fienden göra det ena taktiska misstaget efter det andra. Till slut lurades de in i någon fälla. Detta var den ryska analysförmågans eldprov. De kristna styrkorna litade på fransk analys.
På segerdagen mot Nazityskland i maj i år hölls den första militärparaden på Röda torget i Moskva sedan Sovjetunionens fall. Den visade upp en oväntad spänst och styrka, samt imponerande nya vapensystem. GRU har färdiga analyser med planer att omedelbart sättas i verket vid behov. Detta gäller så gott som jordens alla hörn. Endast i yttersta nödfall får militära operationer sättas i gång. Tänker man efter har ryssarna inte gjort några militära misstag sedan Afghanistan.

Detta är FRA:s huvudmotståndare. Förr eller senare kommer Ryssland att göra ett misstag, om landet fortsätter att provocera i den takt som nu sker. FRA-lagen ger oss en oerhörd fördel, den gamla ryska paranoian torde snart bryta ut i GRU:s högkvarter. Jag kan redan nu se det kaos den nya FRA-lagen kommer att åstadkomma i GRU:s högkvarter i Moskva och på alla militärattachéexpeditioner på de ryska ambassaderna runtom i världen. Gamla metoder såsom mikropunkter och osynlig skrift kommer kanske också att användas, liksom kurirverksamhet. Med denna trumf som FRA-lagen innebär, på handen rätt skött, får vi ett övertag mot GRU. GRU kommer att isoleras med sina tjusiga planer. Att FRA är mästare på att knäcka ryssarnas koder och chiffer gör inte saken sämre.

Nu gäller det bara för svenska folket att acceptera den nya FRA-lagen. Har man rent mjöl i påsen, har man inget att vara rädd för, eller hur? Mitt heta tips till FRA är att lyssna på hur ryssarna agerar i samband med att NATO:s (USA:s) nya robotförsvar och radarsystem placeras ut i Tjeckien och Polen. Om det nu kommer till stånd. En annan het fråga är vad som händer i Iran. Kommer Israel och USA att anfalla och slå ut misstänkta fabriker för framställning av kärnvapen? I veckan har Iran genom att avfyra nio medeldistansrobotar visat att de kan nå mål i Israel. Det israeliska flygvapnet deltog nyligen i en stor flygmanöver i Grekland för att testa hur långt de kunde flyga utan tankning, något många trodde var en början till en attack mot Iran. I fredags sa USA:s utrikesminister att de inte tvekar att agera mot Iran. Med stor sannolikhet stöder ryssarna Iran i den konflikten.

I en tv-intervju
med vår sympatiske ÖB från Almedalen hörde jag med förskräckelse att vi har använt oss av FRA för att göra tillvaron säkrare för den svenska truppen i Afghanistan. Jag har inget emot ökad säkerhet för den svenska truppen i detta eländiga land. Det jag vänder mig emot är att svensk trupp över huvudtaget är där och att våra soldater riskerar livet för att bekämpa en trashanksarmé som hållit till i grottorna sedan århundraden. Med nämnda trumf på hand kanske FRA inom kort kan upptäcka säkerhetshotande verksamhet i vårt närområde, där de kommer att behövas för att täcka de vakanser som okunniga svenska politiker har skapat. Avbryt därför det svenska åtagandet i Afghanistan!

Med takten för åderlåtningen av det svenska försvaret, om den inte hejdas, kommer eventuellt säkerhetshotande verksamhet att vid gränsen mötas av svensk polis, kustbevakning och hemvärn (förhoppningsvis förstärkt). Eller blir det som i Costa Rica, där polisen tagit över alltihop? Vi måste alltså ha ett fungerande försvar. FRA-lagen som ger FRA laglig rätt att "tömma" informationsvägarna från Ryssland till omvärlden är absolut nödvändigt.

STIG BERGLING

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag