Foto: Lisa Magnusson / Faksimil Hela Hälsingland
 Foto: Lisa Magnusson / Faksimil Hela Hälsingland

Stig, 72: "Ät onyttigt – så lever du längre"

Publicerad

Onyttig mat och oregelbundna måltider.

Det är hemligheten till ett långt liv, menar 72-årige Stig Rosén, vars kostråd har skapat stor uppmärksamhet i sociala medier.

Stig själv är förvånad.

– Nu svimmar jag snart. Jag, på internet? frågar Stig när Expressen ringer upp.

Stig Rosén, 72, gör just nu succé i sociala medier.

Anledningen är hans syn på den diethets som råder i samhället.

Det var i tidningen Hela Hälsingland som Stig svarade på frågan om han följer några dieter.

– Nej, jag lever onyttigt. Folk har alltid sagt att jag kommer dö i förtid, alla som har sagt det är döda, svarade Stig.

Ett svar som har gjort succé.

Efter att Twitterkontot @LisaMagnusson fotograferat svaret och lagt upp bilden har den delats tusentals gånger – på bara några timmar.

Igenkänningsfaktorn är uppenbarligen hög då bilden bara fortsätter att delas.

Stig Rosén själv är dock inte medveten om vad han har orsakat.

Faktum är att han till en början tackade nej till att delta i enkäten men, till slut, ställde upp.

– Jag är häpen. Jag tycker inte om tidningar och att vara med på bild. Nu svimmar jag av snart. Jag, på internet? Jag som inte ens befattar mig med eländet, säger Stig när Expressen till slut får tag på honom.

Han står dock fast vid sitt svar angående dieter.

– Min uppfattning är bestämd och klar, säger Stig.

Nyttigt går bort

Stig säger att hemligheten till ett långt liv är oregelbundenhet. Såväl när det kommer till jobb som måltider.

– Jag är 72 år. Jag har levt hela livet på samma vis. Med oregelbundenhet. Och det här med mat, nyttighetsmat, det bryr jag mig inte alls om. Jag har levt så här och kommer fortsätta så.

Precis som Stig säger i enkätsvaret har han mycket riktigt nära och kära som har avlidit – medan han själv fortsätter att leva vidare med hälsan intakt.

– Jag har släktingar som är döda nu. Det är särskilt två som tjatade om min ohälsosamma livsstil och de ligger i jorden sedan länge, medan jag går här. Trots detta. Eller kanske just på grund av detta. Jag vet inte.

"Jag har aldrig varit kändis"

Så, vad tycker då Stig om de diettrender som just nu breder ut sig, som 5:2 och LCHF?

– Det är bara en massa fjoll. Likadant med hysterin kring datummärkning. Jag har aldrig tittat på datummärkning medan andra tittar på märkningen och säger "fy, det här kan jag inte köpa". Det går till överdrift.

Sedan Expressen ringt upp har bilden på Stig fortsatt att delas i ett raskt tempo.

Och Stig fortsätter att hyllas för sin syn på livet.

– Det var som sjutton. Och mer blir det väl. Jag har aldrig varit kändis. Jag är bara en bondläpp ute i skogen i Hälsingland. Men det är lite roligt, tycker jag, säger Stig som nu hoppas kunna ta del av uppmärksamheten.

– Det måste jag kolla upp. Jag har en kompis i Stockholm som kan sånt där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag