Stiftelsens lyxfest
kan vara olaglig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Den statliga stiftelsens lyxfest kan vara olaglig på flera sätt, skriver DN.

Dessutom är kritiken från forskarvärlden stark.

– Som forskare har man en begränsad budget och det finns inte på banan att man kan bete sig så här, säger professor Thomas Edlund vid Umeå universitet, till tidningen.

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), startades med löntagarnas pengar av staten 1994. I går avslöjade DN:s reporter Mattias Carlsson att SSF hållit 15–årsfest i Blå hallen i Stockholms stadshus – och skickat notan till skattebetalarna. Under tre år har SSF anlitat festfixaren Micael Bindefeld för totalt 9,3 miljoner kronor - utan att göra en upphandling.

Nu kan styrelsen komma att åtalas. Enligt organisationens stadgar kan inte stiftelsen granskas som andra stiftelser.

– Men som stiftelsens grundare kan staten agera. Det är svenska staten som stått för stiftelsens tillgångar och om staten anser att dessa stora utlägg inte är förenliga med strategisk forskning så kan de stämma ledamöterna i stiftelsens styrelse, säger Henning Isoz, till DN. Han ligger bakom Sveriges nu gällande stiftelselag.

"Är illa"

Stiftelsens bristande bokföring kan också vara ett brott mot bokföringslagen. Viktiga specifikationer som visar vad utbetalningarna till Bindefeld handlat om har tappats bort.

– Det är illa, det strider mot bokföringslagen att inte ha kompletta underlag, säger Dan Brännström, generalsekreterare för Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, till DN.

Avslöjandet har lett till upprördhet i forskarvärlden. Stiftelsen är en av de stora finansiärerna av svensk forskning och konkurrensen om pengarna är mycket hård. Enligt Niklas Dahl, professor och överläkare på Uppsala universitet, skulle pengarna kunnat finansiera två heltidsforskare under tio år.

– Det finns många aspekter på hur viktiga de här pengarna är. För mig är det offentliga medel som jag är beroende av för att kunna betala mina forskare, köpa utrustning, producera vetenskapliga resultat och kunna bedriva undervisning som till viss del är finansierade av sådana medel, säger han.

"Inget att dölja"

Styrelseordföranden Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist säger till DN att hon inte kände till att Bindefeld fick 260 000 kronor i månaden från stiftelsen.

– Vi har inget att dölja, är det så att det finns mer fel då ska de upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.