Stiftelsen ”Min stora dag” lägger miljoner på löner

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Min Stora Dag.
Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom
I ett mejlsvar till Aftonbladet säger stiftelsens generalsekreterare Jennifer McShane att pengarna gått till ”direkta ändamålskostnader” och att hon inte tycker att det är missvisande information på hemsidan.
Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

Flera stora kändisar har varit ansiktet utåt för ”Min stora dag”.

Förra året samlade stiftelsen in 28 miljoner kronor till förmån för sjuka barn.

Enligt den egna hemsidan gick merparten av intäkterna till barnen, men i själva verket gick mer än hälften till löner och hyror, rapporterar Aftonbladet

På sin hemsida skriver ”Min stora dag” att stiftelsen har ett 90-konto, vilket kräver att minst 75 procent av de insamlade pengarna går till ändamålet – svårt sjuka barn.

Av de 28 miljoner kronor som samlades in förra året gick 15 miljoner till att betala egna kostnader som löner och hyran av kontorslokaler.

I ett mejlsvar till Aftonbladet säger stiftelsens generalsekreterare Jennifer McShane att pengarna gått till ”direkta ändamålskostnader” och att hon inte tycker att det är missvisande information på hemsidan.

Nya uppgifter på hemsidan

Efter att Aftonbladets artikel gått ut har ”Min stora dag” klargjort vad som menas med ändamålskostnader på sin hemsida.

”Under 2019 samlade vi in 28 309 000 kronor. Av dessa användes 24 451 000 kronor till vårt ändamål, det vill säga planering och genomförande av våra aktiviteter (Stora Dagar) till barnen. Våra ändamålskostnader är alla kostnader som rör planering och genomförande av dessa dagar, exempelvis mat och logi för barnet och dess familj, transport för barnet och dess familj, porto, försäkringar med mera” skriver stiftelsen” 

”Här ingår även personalkostnader – nödvändiga för att kunna planera och administrera dessa skräddarsydda aktiviteter, läger och gruppaktiviteter”.

”Uppfyller våra krav”

Enligt organisationen Svensk Insamlingskontroll, som granskar insamlingsstiftelser så att pengarna hamnar rätt, bryter inte ”Min stora dag” mot reglerna. 

– Om det är så att dessa omkostnader ingår i organisationens ändamål ska de också tas upp som ändamålskostnad. Då deras ändamålsuppfyllelse under de senaste tre åren varit i snitt 92 procent uppfyller de våra krav, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, till tidningen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att över 18 miljoner gått till kostnader som lön och hyra. Den siffran är egentligen 15 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.