Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stieg Larsson-kopia avslöjad som bluff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Noomi Rapace i filmatiseringen av "Män som hatar kvinnor".
Foto: Knut Koivisto

Svenska deckare säljer så bra över hela världen att de till och med förfalskas.

Just nu gör en erotisk spänningsroman från Sverige stor succé i Ryssland.

Men både författarnamnet "Eva Hansen" och de entusiastiska svenska omdömena om boken är påhittade.

Den heta "svenska" thrillern "Röd är smärtans färg" marknadsförs med hjälp av stora affischer i Moskvas tunnelbana. Den utspelar sig i Sverige och handlar om hur den excentriske miljonären Lars Johansson jagas för seriemord på unga kvinnor.

"Den mest imponerande svenska deckaren sedan Stieg Larsson", skriver "Svensk Nyheter" i ett omdöme som återges på omslaget.

Men "Svensk Nyheter" finns naturligtvis inte i verkligheten. Inte heller lika positiva "Öppna TV Stockholm", som också citeras.

"Reklam är reklam"

Alexander Kosjelev, chef på förlaget Yauza, erkänner för Moscow News att författarnamnet är en pseudonym för en rysk författare och att citaten är falska. Eller en del av ett "litterärt spel", som han föredrar att uttrycka det.

- Reklam är reklam. Många böcker trycks med uppgifter om att de har legat på New York Times bästsäljarlista och ingen kollar om det är sant, säger han till Moscow News.

Boken beskrivs som en mix av "Män som hatar kvinnor" och "Femtio nyanser av honom". Den har tryckts i 20 000 exemplar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.