Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sterilisering blir kvar vid könsbyte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Kravet på tvångssterilisering vid könsbyte blir kvar, trots att det finns en bred majoritet i riksdagen för att det ska slopas. Kristdemokraterna har fått med sig övriga borgerliga partier på att frågan är juridiskt komplicerad och behöver utredas vidare.

Däremot slopas kraven på att den som genomgår könsbyte ska vara svensk medborgare och ogift i det förslag till ny lag som regeringen lägger fram i vår, erfar TT.

 I höstas fanns långtgående planer på att partierna i riksdagens socialutskott skulle ta ett eget initiativ för att slopa tvångssterilisering och på den vägen runda motståndet från KD och socialminister Göran Hägglund.

 Men i förhandlingarna mellan socialdepartementet och de borgerliga ledamöterna i utskottet drog Hägglund det längsta strået.

 En framgång för Göran Hägglund och för den goda dialog som finns mellan partierna, anser Anders Andersson, KD:s ledamot i utskottet.

 – Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på, säger han.

Fick backa

Barbro Westerholm (FP) har tidigare aviserat att hon planerade att ta ett initiativ i riksdagen, men har fått backa.

 – Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp, säger hon.

 Ett argument i förhandlingarna var att det finns en del lagstiftningssvårigheter och att det krävs en utredning för att klarlägga dem.

 – Jag är inte jurist och har svårt att se var problematiken ligger. Utredningsdirektiven är inte klara ännu, säger hon.

 Kenneth Johansson (C), socialutskottets ordförande, resonerar på likartat sätt.

 – För mig är det viktigast att det pågår ett arbete och att socialminister Göran Hägglund inte sagt definitivt nej. Jag känner mig trygg med att det kommer att komma ett förslag, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.